ments meg három életet!

2020.06.09. 07:46

Retró véradás az inkubátorházban

A múltidézés jegyében sör és virsli is jár a donoroknak ezúttal.

Fotó: KM-archív

Még sokak emlékezetében él élénken, amikor a sör, a virsli, a bambi, a jó hangulat összetartozást szimbolizáló társasági esemény volt. Mindez hozzátartozott egy szimpla véradáshoz.

Változó protokoll

Aztán új szelek kezdtek fújni, változtattak a szokásokon. A Magyar Vöröskereszt megyei szervezetétől származó információ szerint június 12-én, pénteken fél tizenkettőtől fél háromig a nyíregyházi ­PRIMOM Inkubátorházban (Váci M. u. 41.) várják a donorokat. A retró véradáson sörrel és virslivel is kínálják a karjukat nyújtó állampolgárokat.

Utánajártunk, hogy az elmúlt időszakban hogyan változtak az előírások. Az Országos Vérellátó Szolgálattól megtudtuk, hogy a koronavírus – ahogy az élet minden más területére – természetesen veszélyt jelent a vérellátásra is. A koronavírus cseppfertőzéssel terjedő betegség, a fertőzés tehát vérát­ömlesztéssel nem adható tovább.

A korlátozásokra azért van szükség, hogy megóvják a vérgyűjtéseken részt vevő véradók és dolgozók egészségét.

A koronavírus legnagyobb veszélye ugyanis az, hogy betegség miatt meghiúsul a betegellátáshoz szükséges vér levétele.

Az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai mindent megtesznek azért, hogy a vér­adó eseményeken biztonságos környezetet teremtsenek.

A véradás helyszínére belépés előtt biztosítják és elvárják a kézfertőtlenítést. Érintésmentes lázmérővel megmérik a jelentkezők testhőmérsékletét.

A 37,5 °C-os vagy az azt meghaladó hőemelkedést mutató személyek nem léphetnek a véradás területére. A véradási helyszínen korlátozzák a helyiségben tartózkodó véradók számát.

Minden vér­adó saját íróeszközt kap a kérdőív kitöltéséhez és egyéb dokumentumok aláírásához. Igény szerint sebészi maszkot adnak a véradóknak.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában