Nyíregyháza

2020.06.25. 16:58

Telefonos segítséget kaptak a drogfüggők

Előnyöket és hátrányokat is hozott a pandémiás időszak a szenvedélybetegek ellátásában.

Fotó: pixabay

A koronavírus-járvány az élet minden területén nem várt helyzeteket hozott, a nehézségekkel a szenvedélybetegeket ellátó szakemberek is találkoztak.

A Kábítószer-ellenes világnap alkalmából Nyíregyháza Önkormányzatának Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma az elmúlt időszak tapasztalatairól tartott szakmai kerekasztal beszélgetést.

Kell az elhatározás

– Nagy kihívás volt a szenvedélybetegek ellátásban a járvány alatti korlátozások betartása, illetve a kapcsolattartás speciális formája– mondta el lapunknak dr. Erdélyi Ágnes pszichiáter főorvos, a fórum szakmai elnöke.

– Utóbbi azért okozott nehézséget, mert a kliensek legnagyobb részének nincs betegségtudata, így normál esetben is inkább nekünk kell megtalálnunk őket, és kialakítani a személyes kapcsolatot, és rengeteg energiát kell fektetnünk abba, hogy belássák a problémát.

Az elterelés egy alternatív kezelési forma, melyet a büntető törvénykönyv szabályoz, a meghatározás szerint csak azok vehetik igénybe, aki csekély mértékben fogyasztanak kábítószert

– ismertette a fórumon Bereczné Türk Emese, a Sántha Kálmán Szakkórház drogambulanciájának egészségügyi szociális munkása.

A szabályok szerint két konzultáció között nem telhet el harminc napnál több, így a telefonos egyeztetések egyik pozitív hatása az volt, hogy az izoláció alatt sem szakadt meg az ellátás. Mindez többek között azoknak a klienseknek kedvezett, akik külföldön dolgoznak, vagy olyan nehéz anyagi körülmények között élnek, hogy sokszor a kórházba utazás költségeit sem tudják előteremteni.

Bereczné Türk Emese beszámolójából kiderült: a kliensek elfogadták telefonos kapcsolattartást és együttműködtek a szakemberekkel, de a módszernek negatív oldala is volt, hiszen megszakadt a személyes kapcsolat, nem lehetett következtetéseket levonni a betegek nonverbális kommunikációjából, ami sokszor beszédesebb, mint maga a szó.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában