Farkas Bertalan

2020.06.04. 19:42

Űrhajósok a jó öreg Ancsa fedélzetén

A korábbi megemlékezés sikere is bizonyította: a repülőközösség bajtársi szelleme erős.

Hársfalvi Péter maga is sikeres pilóta lett - a namíbiai sivatag fölött rekordot repült | Fotó: Hársfalvi Péter magánarchívuma

– Ahogy még nagyon sokan rajtam kívül, én is jól emlékszem az űrrepülés eseményeire. Az egész ország nagyon büszke volt Farkas Bertalanra, egy pillanat alatt mindenki megismerte és megjegyezte a nevét – repül vissza kérésünkre a múltba negyven évet Hársfalvi Péter.

Tiszteletének egyértelmű jele, hogy már a Nyíregyházi Repülő és Ejtőernyős Klub elnökeként aktív szerepet vállalt a 30. évfordulós megemlékezés megszervezésében. A teljes helyi repülőtársadalom egyként fogott össze, Berencsi Attila, a klub korábbi elnökének vezénylésével. Nagyon jól sikerült, orosz és amerikai űrhajós társak is eljöttek Nyíregyházára.

Volt meglepetés bőven

– Egy kiállítást rendeztünk a repülőtéren, a Tréner Kft. parancsnoki épületében. Amikor megérkeztek a vendégek, először ezt tekintették meg. Igazán gazdag tárlat jött össze, köszönhetően Rozman Gyulának, aki Farkas Bertalan első elméleti és gyakorlati oktatója volt, de a Kelet-Magyarországtól is nagy segítséget kaptunk – fejezi ki utólag is köszönetét a forrásoknak Hársfalvi Péter.

Az űrhajósok és kísérőik rácsodálkoztak a régmúlt pillanataira, korabeli újságokra, magazinokra, jelvényekre, kitűzőkre, képeslapokra, bélyegekre, érmére. Volt olyan fotó, amelyet Berci is itt látott először. A tárlatlátogatás alatt sokan mondták el élményeiket, a kiállítás anyagához fűződő emlékeiket, majd következett az elmaradhatatlan sétarepülés a város fölött.

Közös tiszteletkör

– A többség az Ancsa, vagyis az An–2-es fedélzetét töltötte meg, egy 4 személyes Piperrel pedig én vihettem föl Bercit, aki nem hazudtolta meg a repülő múltját. Elkérte a kormányt, átvette a gép vezetését néhány percre és manőverre. Leszállás után illően megköszönte a lehetőséget.

– Az űrhajós vendégeknek azonban az An–2-es volt a nagy élmény, mert ez nekik egy igazi old timernek számított, ráadásul az egykori szocialista blokkból. Számunkra pedig, akik azt a megemlékezést szerveztük, óriási megtiszteltetést és büszkeséget jelentett az egész eseménysorozat. Már az előkészület munkálatai is erősítették az összetartást, a program sikere, a vendégek arcán látott öröm pedig minket töltött el jóleső érzéssel: a repülőközösség bajtársi szelleme erős – zárja visszatekintését Hársfalvi Péter.

Hársfalvi Péter maga is sikeres pilóta lett – a namíbiai sivatag fölött rekordot repült | Fotó: Hársfalvi Péter magánarchívuma

NyZs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában