Nyíregyházi Egyetem

2020.06.25. 17:17

Vége a záróvizsgáknak

A több mint hétszáz hallgató közül 168 vizsgája nem igényelt személyes jelenlétet.

Szigorú óvintézkedések mellett záróvizsgáztak a Nyíregyházi Egyetem hallgatói

Fotó: KM-ARCHÍV, SIPEKI PÉTER

A koronavírus-járvány új kihívások elé állította a felsőoktatást, a hallgatók képzése és a vizsgák is az online térben zajlottak a mögöttünk hagyott hónapokban.

Június 17. és 19. között 733 hallgató adott számot a tudásáról, a többségük személyesen, a szigorú óvintézkedések betartása mellett, de szép számmal akadtak olyanok is, akiknek a vizsgája a koronavírus-járvány miatt nem igényelt személyes jelenlétet. A záróvizsgák lebonyolításáról dr. Minya Károlyt, a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettesét kérdeztük.

Szigorú óvintézkedések

– A több mint hétszáz hallgató közül 168 vizsgája nem igényelt személyes jelenlétet, ők a szakdolgozatukat vagy portfóliójukat – esetleg mindkettőt – védték meg egy prezentáció segítségével. Személyesen bizonyította 558 hallgató tudását, és mindenki betartotta a szigorú óvintézkedéseket: egy teremben egyszerre két hallgató, két oktató és egy jegyző tartózkodhatott a záróvizsgák ideje alatt a másfél méteres védőtávolság betartása mellett, a hallgatók maszkot és kesztyűt viseltek, továbbá minden belépő után lefertőtlenítették a termeket, kilincseket, a jegyzetpapírokat pedig három napig elzárva tárolták, hogy a biztonság maximális legyen – részletezte az óvintézkedéseket az oktatási rektorhelyettes, akitől azt is megtudtuk, heten online vizsgával zárták az egyetemi tanulmányaikat.

Gőzerővel folyik a munka

Dr. Minya Károlyt a nyelvvizsgamentességet kapott hallgatók okleveleiről is kérdeztük, s elárulta, az egyetem volt hallgatói folyamatosan kapják meg a diplomáikat, óriási munka hárul az egyetem dolgozóira, és őket is meglepte, mennyi igény érkezett be az intézménybe.

– Az adatok ellenőrzése, az oklevelek kinyomtatása, összefűzése és behelyezése egy nagy mappába, majd a borítékokba időigényes feladat. Jelenleg nem tudok pontos adatokkal szolgálni, hogy hány oklevelet kaptak már meg volt hallgatóink, de a munka gőzerővel folyik, és a türelmét kérjük azoknak, akik eddig nem vehették kézbe a diplomájukat. A munka felgyorsítása érdekében tíz-tizenöt adminisztratív dolgozót csoportosítottunk át erre a feladatra – árulta el dr. Minya Károly.

A frissen végzett hallgatók számára jó hír, hogy lesz diplomaosztó az idén, igaz, a korábbiaktól eltérő módon, szeptemberben.

Terveink szerint szeptember 19-én rendezzük meg a diplomaosztó ünnepi szenátusi ülést.

– Azok a hallgatóink, akik nem szeretnének várni őszig az oklevél átvételével, esetleg az elhelyezkedésükhöz már szükségük van a diplomájukra, július 6-tól átvehetik azt a Hallgatói Szolgáltató Központban.

Amennyiben ünnepélyes keretek között is szeretnék átvenni az oklevelüket, a munkahelyi bemutatást követően vissza kell hozniuk az intézménybe. A végzősöknek azt tanácsolom, ne hagyják ki az ünnepséget, hiszen a diplomaosztó meghatározó mérföldkő az ember életében.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában