Semmelweis-nap

2020.07.01. 14:00

A gyógyításra esküdtek fel

Elismeréseket adtak át a magyar egészségügy legnagyobb ünnepén.

Fotó: Pusztai Sándor

Türelemből, elhivatottságból, példamutatásból jelesre vizsgáznak nap mint nap az orvosok, az egészségügyi dolgozók és a háttérszolgáltatásban részt vevők, akiknek munkáját elismeréssel jutalmazták kedden a Semmelweis-napon.

Ötezer szakember azért dolgozik mindennap, hogy a megye egészségügyi ellátását magas színvonalon biztosítsa, munkájukat köszönik meg Semmelweis Ignác születésnapján, július elsején.

Több szempontból is más volt az idei ünnepség Nyíregyházán. Az ünnepséget nem a megyeháza dísztermében, hanem a Jósa András Oktatókórház tágas konferenciatermében tartották, ahol a megszokottól egy kicsit távolabb helyezték el a vendégszékeket, és sokan még a szájmaszkokat is feltették.

A rendezvény elején egyperces néma felállással emlékeztek a napokban tragikus hirtelenséggel elhunyt dr. Czeglédi Gáborra, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház humánpolitikai igazgatójára, aki mint elhangzott: nyolc éven át megtisztelte jelenlétével az egészségügyi dolgozók legnagyobb ünnepét, és „most is büszke lenne munkatársaira, ha köztük lehetne... Megőrizzük emlékét” – hangzott el a búcsúszó.

A sarokban lévő asztalon sorakoztak az oklevelek, a díjak és egy szál virág, amiket a köszöntők után adtak át a díjazottaknak.

Rendkívüli időszak volt

– Az idei év különös esztendő az egészségügyben, olyan, amilyen még soha nem volt az életünkben. A Covid–19-járvány átírt mindent körülöttünk, az egészségügyben gyorsan kellett reagálni és rugalmasan alkalmazkodni a kialakult helyzethez.

A világjárvány nagyon sok érdekes gondolatot felvet bennünk. Mit is tanított, miért is küzdött Semmelweis Ignác, az „anyák megmentője” a saját korában?

Azért, hogy mossunk kezet, előzzük meg a fertőzéseket.

Az elmúlt hónapokban emberek ezrei tanulták meg a helyes kézmosás szabályát, hogy megfékezzék a járvány terjedését – vont párhuzamot a pandémia és Semmelweis Ignác úttörő felfedezése között dr. Adorján Gusztáv főigazgató.

Beszédében megköszönte mindazok munkáját, akik hűségesek választott hivatásukhoz, az orvosláshoz, a gyógyításhoz, és azokét is, akik a járvány alatt helytálltak.

Mint mondta: most 31 munkatárs vehet át elismerést, de mindenki megérdemelné az elmúlt hónapokért, mert sem félelmet, sem fáradságot nem ismertek a kórház dolgozói, és tették a dolgukat. A napokban megérkezik számlájukra a megígért félmilliós pluszpénzjutalom is.

„Isten áldja meg önöket, köszönöm munkájukat!” – zárta gondolatait a főigazgató.

Dr. Szondi Zita orvosigazgató szintén az elmúlt 4 hónap megfeszített munkájára tért ki. Beszédében a köszönet mellett kiemelte a kórházakban minden eddiginél hatékonyabban működő csapatmunkát, azt, ahogyan segítették egymást a különböző területen dolgozó szakmacsoportok.

– Tudtuk mindannyian, hogy mi a kötelességünk, ellenvetés nélkül végeztük feladatainkat, és átéreztük a helyzet veszélyeit.

Újra megtanultuk az infekciókontroll, a higiéné és a kézfertőtlenítés fontosságát, a gyógyító területek és a háttérben dolgozók közötti kapcsolatok tovább erősödtek.

Ebben a helyzetben volt segítségünkre a nagy orvos-tudós, Semmelweis Ignác máig kincset érő hagyatéka. Ő fedezte fel a gyermek­ágyi láz okát, és javasolta a klórvizes kézmosás bevezetését a kórházi osztályokon – méltatta a tudós munkásságát dr. Szondi Zita. Elmondta azt is, az ünnep lehetőséget ad egymás munkájának és szakértelmének a megbecsülésére, a járványhelyzetben pedig sokat tanulhattak egymástól.

Az utóhatás még sokáig tart

– Akinek nincsenek olyan megtartó kapcsolatai, amelyek átsegítik egy nehéz időszakon, annál sokkal hamarabb jelentkezhetnek mentális problémák. A járvány után sok a talajvesztett ember, megjelent a pánikzavar, depresszió, szorongás – mondta dr. G. Tóth Anita pszichiáter, akit a Covid-járvány mentális utóhatásáról kérdeztünk.

A kitüntetett pszichiáter a csoportterápiában, irodalomterápiában jeleskedik. Úgy tartja, a mindennapi pszichiátriában az érzékenység a kulcsszó, ami segít a kiégés megelőzésében.

– A megelőzésben nem lehet eleget foglalkozni szívünk egészségével – jegyezte meg a szintén díjazott dr. Lipták Attila kardiológus. – Az emberek többsége akkor fordul kardiológushoz, amikor baj van.

Szerencsére a tudománynak ma már elég széles eszköztára áll rendelkezésre a szívinfarktus és különböző szívelégtelenségek ellátásában, ennek ellenére érdemes lenne odafigyelni testünk motorjára – erősítette meg a doktor, aki elektrofiziológiával, illetve pacemakerimplantációkkal foglalkozik, és gyerekkora óta orvosi pályára készült.

KO


Kitüntetést vehettek át a Semmelweis-napon

Bakucz Sándor, dr. Bartku István, dr. Bondár Katalin, Budalik János, dr. Bugyáné Dajka Judit, Busáné Csatlós Eszter,

dr. Fülöp György, dr. G. Tóth Anita, Gógánné Simon Éva,

Greksza Anikó, dr. Gulácsi Szilárd, dr. Harsányi Gergő,

dr. Jurina Róbert, Kleberszné Bakai Bernadett, Kovács Ádám, dr. Lesch Miklós, dr. Lipták Attila, Magyar Viktória, dr. Mezei Klára, dr. Pistai Miklós, dr. Ráday János, Rédei Gabriella,

dr. Saleh Qasem PhD, Simainé dr. Oláh Judit, dr. Szegedi László, dr. Tormássi Márton, dr. Valent Mihály, dr. Varga Éva, dr. Vas Viktória, Veres Istvánné, Zilahi Ferencné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában