aranyeső szorgalmatosra

2020.07.31. 07:00

A mulatós zenét felváltotta a falufejlesztés

Szorgalmatos polgármestere a megválasztása előtti másfél évtizedben számos dalt írt népszerű előadóknak.

Forrás: Fülöp Adrián Máté archívuma

A mulatós zene kedvelőinek ismerősen csengenek a következő nevek: Lagzi Lajcsi, Josh és Jutta, Kaczor Feri, Márió, a harmonikás, Mc Hawer és a Tekknő, Bódi Guszti.

Azt azonban már nemigen tudják a rajongók, hogy a háttérben meghúzódik egy olyan megyénkbeli fiatalember, aki ezeknek az előadóknak zenét és szöveget írt, a dalokat hangszerelte, sőt még vokalistaként is közreműködött. Hogy nem csinálta rosszul, arról árulkodnak az arany- és platinalemezek.

Énektanulás Budapesten

Vajon hogyan alakult ki a mulatós zene iránti érdeklődés?

– A szüleimnek volt egy étterme Tiszavasváriban, ahol rendszeresen volt élő zene, s a vendégek leginkább a mulatós muzsikát igényelték. Úgy tizenegy esztendős lehettem, amikor az éttermi zenész felkért, hogy énekeljek el egy dalt. A vendégek megtapsoltak, nekem meg megtetszett ez a műfaj. A zenész aztán írt egy dalt nekem, amihez a szöveget én készítettem el. Így kezdődött a zenei pályafutásom – elevenítette fel az előzményeket Fülöp Adrián Máté, aki 2019 októbere óta Szorgalmatos polgármestere.

– Zenélni soha nem tanultam, a zongorán az alapokat később sajátítottam el autodidakta módon. Énekelni Vincze Lillához jártam Budapestre, akkor olyan 16 éves lehettem. Tiszavasváriban koncertezett az énekesnő, akit megkerestem, s az öltözőjében énekeltem. Látott bennem fantáziát, s felvett az énekiskolájába. Egyszer még Békéscsabára is elmentem Vincze Lilla koncertjére, ahol Pély Barnabás kitalálta, hogy „dzsemmeljünk”, örömzenéljünk egy jót a színpadon a koncert végén. Felmentem én is énekelni, s a végén Pély Barna nagyon megdicsért. Beajánlott zenei szakembereknek, s a válogatáslemezek után 2003-ban elkészült az első önálló nagylemezem, amin minden dalt én énekeltem, akkor még Bolero néven. Ezen a néven dolgoztam együtt 2004-ben Ginóval is, a Black Jack együttes énekesével, akkor egy popformációt alkottunk. Aztán 2005-ben a második nagylemezem is megjelent Húzzad, cigány! címmel. Ez már igényesebb volt, mint az első album. Nagy szerencsém volt abban, hogy megjelentek az albumok többek között az Universal, a Magneoton, az EMI kiadásában, sok jó szakemberrel dolgozhattam együtt – folytatta Fülöp Adrián Máté.

Rajongók Erdélyben

Némelyik dal esetében nem volt megelégedve a hangszereléssel, ezért úgy döntött, hogy készít egy saját stúdiót, ahol minden zenei munkálatot a saját ízlésének megfelelően tud elkészíteni. Nemcsak lemezeken énekelt, hanem koncerteken is. Szép emlék maradt számára 2005-ben az az erdélyi turné, amikor kilenc helyszínen léptek fel. Az ott élő fiatalok auto­gramokat kértek tőle is, jobban ismerték a Bolero nevet, mint a Magyarországon élők.

– Mikor hazajöttünk az erdélyi körútról, írtam egy saját szerzeményt, egy lassú dalt Szertefoszlott álomkép címmel. Fél évig a fiókomban őriztem, majd megmutattam Máriónak, hogy kell-e neki. Egy év múlva felhívott, tetszik neki a dal, ráénekelné a legújabb lemezére. Aztán később megkeresett Mc Hawer és a Tekknő, valamint Tilinger Attila, a Házibuli Attilával című műsor névadója, hogy szeretnék feldolgozni ezt a számot. A dalt egy sikeres főiskolai vizsga után örömömben írtam, a hangszerelés és a keverés is az én munkám volt. Aztán jöttek felkérések neves előadóktól, hogy írjak a számukra egy dalt. Ha popdal kellett, azt írtam, ha mulatós zene kellett, akkor olyat készítettem. A nyíregyházi származású Alvin és a Mókusok zenekar a Mi ilyenkor szoktunk sírni című lemezét az én stúdiómban vette fel. Még az akkor 9 esztendős húgom is énekelt a lemezre egy betétet. Tavaly Herceg Dávid és Curtis kért fel, hogy vokálozzam a Mi Amor című dalukban.

Kikapcsolódásként: zene

Hogy honnan a zene és a szórakoztatás iránti vonzalom? Az édesapa, Fülöp Attila is tulajdonképpen szakmabeli, egykoron a szórakoztatóiparban dolgozott, Hadházi Lászlóval megalakította az IQ 40 együttest, s így ketten járták az országot.

– Mióta polgármester vagyok, nem jut időm a zeneszerzésre. Mint településvezetőnek sok a feladatom, számomra most nem a zenélés a legfontosabb, hanem az, hogy a település szépüljön és gazdagodjon. Természetesen azért pihenésképpen egy-egy hosszabb nap után kikapcsolódásként zenélgetek – mondta befejezésül Szorgalmatos vezetője.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában