Galériával

2020.07.29. 15:11

A Nyírvidéki Kisvasút utolsó előtti mozdonyát is elszállították

Néhány hét különbséggel két mozdonyt is kamionnal szállítottak el Nyíregyházáról.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alig néhány hete egy kismozdony és egy személykocsi indult útnak, hogy emléket állítson az egykori ceglédi kisvasútnak. Szerdán újabb mozdonyt szállítottak el Nyíregyházáról.

Fotók: szon.hu/olvasónktól

A Nyírvidéki Kisvasút 2009-es bezárása óta megfogyatkozott a járműállomány: mozdonyokat és kocsikat szállítottak többek között Tiszajenőre és Balatonfenyvesre. Szerdán a kisvasút utolsó előtti mozdonya is útnak indult – egyelőre nem tudni, hogy felújításra vagy új otthont kap.

A vasúttársaság kommunikációs igazgatóságától arról érdeklődtünk, hová szállították az Mk48,2024-es számú mozdonyt, és mi lesz a további sorsa – amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Frissítés: a budapesti Gyermekvasútra vitték

A lassan 11 éve Csipkerózsika-álmát alvó mozdony erősen megfogyatkozott állapotban a MÁV Széchenyi-hegyi Gyermekvasút hűvösvölgyi telepére érkezett, ahol a egy másik mozdonyt tesznek üzemképessé az alkatrészeivel. Később az Mk48,2024-es számú mozdonyt is szeretnék felújítani – írja a HBWeb.

Érkezés a MÁV Széchenyi-hegyi Gyermekvasút hűvösvölgyi telepére | Fotó: Makhajda Attila

Újabb frissítés

A Nyíregyházán tárolt, 11 éve használaton kívüli Mk48,2024 pályaszámú, üzemképtelen kismozdonyt a MÁV-HÉV Zrt. megvásárolta a MÁV-START Zrt.-től. Az alapvetően oktatási célokra szánt mozdony az utánpótlás-nevelésben hasznosul, így őrződik meg az utókornak is. A feldaruzás Nyíregyháza Átrakón július 29-én megtörtént, majd a járművet közúton Budapestre szállították – tájékoztatott a szállítás másnapján a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság.

Az elszállított mozdony hóekével Bujon, 2005-ben | Fotó: Hoványi Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában