Nyíregyházi Egyetem

2020.07.09. 20:00

Egyetemi éveik után jár a méltó elismerés

Szerdán is folyamatosan érkeztek a Nyíregyházi Egyetemre a friss diplomások.

Fotó: Dodó Ferenc

Mosolygós arcok, izgatottan várakozó végzett hallgatók és családtagok, barátok – ez a kép fogadja mindazokat, akik a héten a Nyíregyházi Egyetem Bessenyei aulája környékén járnak: az intézményben július 6. és 10. között veheti át az oklevelét az a 717 hallgató, aki sikeres záróvizsgát tett júniusban.

Egyetemi látogatásunkkor három régi-új diplomással beszélgettünk, ők a második, a harmadik, sőt a negyedik oklevelüket vehették át szerdán a felsőoktatási intézményben.

Simkó Aida, Vassné Kozák Orsolya és Bacskainé Jászai Anita is folyamatosan bővítik szakmai repertoárjukat, hogy jelenlegi munkahelyükön újabb feladatkörökben próbálhassák ki magukat.

Bacskainé Jászai Anita a negyedik diplomáját vehette át a Nyíregyházi Egyetemen
Fotó: Dodó Ferenc

Aida és Orsolya számára azonban nincs megállás: mindketten úgy döntöttek, hamarosan ismét belevetik magukat a tanulás nehézségeibe, hogy megszerezzék a hőn áhított szakvizsgát.

A diplomaosztó az idén a koronavírus-járvány miatt a megszokottól eltérően, szeptemberben lesz, s bár az őszi oklevélátadó ünnepi szenátusi ülésen nem kötelező a részvétel, az esemény méltó lezárása az emlékekben gazdag egyetemi éveknek.

Béres Tamás, az egyetem PR-referense lapunknak ­elmondta, a hét első két napján kígyózó sor állt az aula bejáratánál, mindenki a lehető leghamarabb szerette volna kézbe venni a kitartó egyetemi munka gyümölcsét. Ottjártunkkor már nem volt ekkora a tumultus, de folyamatosan érkeztek az intézménybe a frissdiplomások.

Nincs megállás

Simkó Aida lapunknak elárulta, korábban tanítóként szerzett diplomát, szerdán pedig újdonsült fejlesztőpedagógusként érkezett az intézménybe.

– A jelenlegi munkahelyemen pedagógusként dolgozom, a jövőben fejlesztőpedagógusként is szeretnék tevékenykedni – árulta el Simkó Aida, aki egy év múlva, szeptembertől ismét iskolapadba ül, hogy a kolléganőjével közösen megszerezze a szakvizsgát.

Vassné Kozák Orsolya szintén rutinos az oklevelek átvételében, ottjártunkkor boldogan vette kézbe a harmadik diplomáját.

– Óvodapedagógus vagyok, ezúttal fejlesztőpedagógusként végeztem az egyetemen, de nincs megállás, jövőre folytatom a tanulmányaimat.

Egy újabb képzésbe vágok bele, ami egy év után szakvizsgát ad nekem. Az új végzettségemet a jelenlegi munkahelyemen kamatoztatom majd, gyerekeket szeretnék fejleszteni – mesélte Vassné Kozák Orsolya.

Elmélet és gyakorlat

Egyetemi látogatásunk alkalmával diplomagyűjtők sorával találkoztunk, Bacskainé Jászai Anita is azok táborát erősíti, akik nem elégednek meg egyetlen felsőfokú végzettséggel.

– Ez már a negyedik diplomám, igazi diplomagyűjtő vagyok. Ezúttal pedagógus-szakvizsgát szereztem, preventív és korrektív pedagógiai pszichológia ismeretkörben, ami nagyon fontos számomra, hiszen a munkahelyemen a tanulási nehézséggel és tanulási zavarral küzdő gyerekeknek segíthetek a tanóráimon.

Az elméleti ismeretek mellett nagyon jó gyakorlati alapokat is szereztem.

– Eredetileg magyar–gyors- és gépírás szakos pedagógus vagyok, s a többi diplomám is hasonló tárgykörökbe tartozik, de van egy általános szociális munkás oklevelem is – sorolta az évek alatt szerzett végzettségeit Bacskainé Jászai Anita.

Az elsők között volt

Sebők Edit magyar–történelem szakos tanárként végzett a Nyíregyházi Egyetemen. Elmondása szerint nem tudta türtőztetni magát, még hétfőn, az elsők között érkezett meg a Bessenyei aulába.

– Nagyon sokan döntöttek a hétfői átvétel mellett, hosszú volt a sor, de az átadás gördülékenyen ment. Több ügyintéző dolgozott egyszerre, a személyi igazolvány segítségével megkeresték a diplomát, így amikor sorra kerültünk, csupán egy aláírásra volt szükség.

Az egyetem munkatársai nagyon kedvesek, aranyosak voltak, üdítő mosollyal gratuláltak mindenkinek az oklevél megszerzéséhez – mesélte Sebők Edit, aki csak a diploma átvétele után néhány perccel fogta fel, hogy öt év kemény munkájának gyümölcsét tartja a kezében.

– Őszintén bevallom, sírtam is, mivel ekkor döbbentem rá, hogy itt bizony valami véget ért.

Nagyon sokat köszönhetek a tanáraimnak, akik idejüket nem sajnálva segítettek, egyengették az utam

– köszönte meg oktatói áldozatos munkáját a fiatal tanár.

A most záróvizsgázott hallgatók számára a vírushelyzet miatt elhalasztott diplomaosztót ősszel tartja meg az intézmény. A tervek szerint a Nyíregyházi Egyetemen szeptember 19-én ­rendezik meg az oklevél­átadó ünnepi szenátusi ülést, a B épület Kodály termében. A rendezvényen nem kötelező részt venni, de Sebők Edit egyike lesz azoknak, akik ünnepélyes keretek között is szeretnék megkoronázni az egyetemi éveiket.

MI

Borítókép: Simkó Aida és Vassné Kozák Orsolya a frissen átvett oklevéllel | Fotó: Dodó Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában