nyíregyháza

2020.07.30. 07:00

Egyetlen bűn se maradjon büntetlenül

A fő csapást a kábítószer-terjesztőkre, a nyerészkedőkre, a másikat megmérgezőkre mérik.

– Tovább csökkent tavaly a regisztrált bűncselekmények száma a megyében – mondta Farkas József a legutóbbi megyei közgyűlésen, ahol beszámolt a megye közbiztonságának helyzetéről. Nemcsak erről, hanem az idei év feladatairól is beszélgettünk a megyei rendőr-főkapitánnyal.

Járvány adta feladatok

– A regisztrált bűncselekmények száma 2019-ben 2,7 százalékkal csökkent, ami egy folyamat eredménye, hiszen 2012-ben több mint 21 ezer ismertté vált bűncselekmény volt a megyében, hét év alatt ez mintegy 60 százalékkal esett vissza – sorolta a számokat a dandártábornok, és hozzátette: az első fél évben is szerény mértékű, két százalék alatti további csökkenés figyelhető meg.

Farkas József dandártábornok
Fotó: Csutkai Csaba

– A fő célunk, hogy az idén is ezt a tendenciát tartsuk, azt azonban tudni kell: a bűnözés társadalmi jelenség, ezért ez soha nem fog eltűnni, és vannak – akár a családban, akár egy szórakozóhelyen – olyan indulati cselekmények, amelyeket akkor sem lehetne megakadályozni, ha ötvenszer ennyi rendőr lenne. Nem állhat minden ajtóban, sarkon, az összes erdő minden fája mellett egy rendőr.

A főkapitány szerint az első félévi eredményekben biztos, hogy benne volt a Covid-járvány, de a kezdeti elcsendesedés után az embereknél jelentkező frusztráció miatt májustól már nőtt a testi sértések száma.

A koronavírus-járvány elleni védekezés a rendőrségnek is sok olyan munkát adott, amire gyorsan kellett reagálnia, felkészülnie.

– Március 15-étől a járvány­ügyi hatósággal közösen a megyében 4300 hatósági házi karanténnal kapcsolatban vezettünk be intézkedéseket. A végrehajtott ellenőrzések száma pedig meghaladta a 43 ezret. Ezeknek egy része a végén már az applikációs rendszeren keresztül könnyebb volt, de ennek érdekében törzset kellett működtetni, informatikai állandó ügyeletet tartani – mondta Farkas József, megjegyezve: ezek mind olyan pluszpufferek voltak, amire nem számoltak, s az összrend­őri feladattól vettek el erőt, de megoldották, mert az ország, a megye érdeke, az emberek egészsége ezt kívánta.

– A közösség megóvása érdekében ahol kellett, figyelmeztettünk, ahol arra volt szükség, szankcionáltunk – említette a következményekről a dandártábornok.

– A külföldiekre, akik átutaztak a megyén és nem tartották be a szabályokat, akik letértek a karanténútvonalról, mert azt gondolták, hogy ezt megtehetik, súlyos, soknullás bírságokat szabtunk ki.

A főkapitány hangsúlyozta, kiemelten fontos feladat volt a saját állományuk megvédése. Időben léptek, elegendő védőfelszereléssel, megfelelő logisztikai háttérrel és intézkedésekkel úgy jutottak túl a járvány első hullámán, hogy tudomásuk szerint igazoltan egyetlen munkatársuk sem kapott koronavírus-fertőzést.

Az országot, a megyét védve

– Odafigyeltünk egymásra, s remélem, az óvatosságból sikerült átmenteni a mindennapokra. A rendőrség és a megyei rendőr-főkapitányság is felkészült arra, ha tovább eszkalálódik a helyzet, akkor is megóvjuk a munkatársainkat, és elvégezzük a ránk váró feladatokat – mondta a megye rendőri állományának vezetője, aki szerint lehet és kell is készülni az esetleges második hullámra.

Úgy szerzik be a szükséges védőeszközöket és a fertőtlenítőket, hogy legyen elegendő tartalékuk.

– Elsősorban a határrendészeti területen van szükség a védelem biztosítására. A nemzetközi helyzet kapcsán ott kell a kollégáimnak nagyon észnél és képben lenniük, mert őket és az országot is védve kell kezelnünk az útlevelet és biztosítani a határátlépést. A mindenkori jogszabályokat be kell tartani és be kell tarttatni, amit nekünk kell megtennünk, azt tétovázás nélkül megtesszük – jelentette ki a főkapitány, aki a beszámolóból azt is kiemelte: sajnos, a közutakon tavaly több halálos közlekedési baleset történt, 29 balesetben 31-en vesztették életüket.

– Pontosan 31-gyel többen, mint ami kellene – jegyezte meg Farkas József. – Jó néhányan elfelejtik, hogy vannak szabályok, s azt hiszik, bármit megtehetnek. Az élet sajnos gyakran úgy hozza, hogy a vétkes jármű vezetője megússza súlyos sérülések nélkül, de a büntetést nem kerülheti el – nyomatékosította a főkapitány, és hozzátette: a leg­gyakoribb baleseti ok a gyors­hajtás, a relatív gyorshajtás, azonban vannak fatális, elkerülhetetlen balesetek, például a teherautó leszakadó kereke kivédhetetlen. Ezek mindig benne lesznek a pakliban, de a többség a saját tudását méretezi felül, vagy az alatta lévő technika teljesítményét becsüli túl.

A sárkány hat feje

– Az idén is a dinamikus elkövetett szabálysértéseket igyekszünk kiszűrni és az elkövetőkkel szemben hatékonyan fellépni. A legvédtelenebbek a gyalogosok, az pedig megengedhetetlen, hogy gyalogos-átkelőhelyen is veszélyben érezzék magukat. A durva közúti közlekedési szabálysértésekben nincs pardon, a szabálysértési hatóságaink a rosszabb adatokhoz szigorúbb szankciórendszert tesznek – utalt a következményekre a dandártábornok, aki példaként elmesélte: egy megkülönböztető jelzést jogosan használó gépjárművet büntetőfékezésekkel hátráltatott egy autós. Nem szabálysértés, hanem bűncselekmény elkövetése miatt indítottak eljárást ellene, és már bánja, amit tett, ugyanis ugrott a jogosítványa, ami duplán fájdalmas, mert az autója a munkaeszköze is lenne.

– Most gondolkodhat azon, hogyan is kell közlekedni – fogalmazott a főkapitány, aki a látensnek számító visszaélés kábítószerrel bűncselekményekkel kapcsolatban kijelentette: a fő csapást a terjesztőkre, a nyerészkedőkre, a másikat megmérgezőkre mérik.

– Az elmúlt hetekben is sikerült felszámolni olyan bűnszervezetet, melynek tagjai Budapestről leszállítva, szervezetten terítve terjesztették a drogot. Mindig lesznek a lekapcsolt, leültetett dílerek helyett újak, akik a helyükre lépnek. De eljön a pillanat, amikor bilincs kattan a csuklójukon. A terjesztői hálózatoknál is mindig van egy szelep, ami ereszt, és kiszivárog az információ. A legfontosabb, hogy egy-egy esetben a teljes terjesztői és fogyasztói kört feltérképezzük és felszámoljuk, még akkor is, ha tudjuk, a hétfejű sárkánynak csak hat fejét vágtuk le, és újranő a többi.

A leginkább elterjedt új pszichotrop anyagok legnagyobb veszélye, hogy nem lehet tudni az összetételüket, hogy milyen hatással vannak a fogyasztókra.

Akár két év alatt zombit csinálhatnak egy egészséges emberből is – mondta Farkas József.

Itt nincs tömeges migráció

Három országgal határos megyeként megkerülhetetlen kérdés s kiemelt feladat az illegális migráció elleni fellépés, az államhatár rendjének megvédése.

– Az első hét hónapban több mint 100-an lépték át jogosulatlanul a magyar határt, s van egy 10 százalékos emelkedés, azonban a déli határszakaszon látott mozgáshoz képest igen csekély. Kevesebben és jóval kisebb létszámban próbálnak meg a migránsok innen továbbmenni Nyugat-Európába. Az illegális migráció megállítása érdekében a szomszédos országok határőrizeti szerveivel hatékony az együttműködésünk, ami abból látszik, hogy tömeges bevándorlásról nem lehet beszélni, s mindent megteszünk azért, hogy ne is lehessen – mondta a megyei rendőrfőkapitány.

Bednárik Mónika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában