Buszmenetrend

2020.07.01. 15:15

Gördülékenyebb lett a buszközlekedés – „Elindul az új, 55-ös jelzésű autóbusz”

A tudatosan tervezett helyi tömegközledés-fejlesztéssel magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak.

Olyan autóbuszmenetrend nincs, ami mindenkinek jó lenne, de legalább törekedni kell rá, hogy minél közelebb kerüljenek az optimális helyzethez. Aki nap mint nap buszozik Nyíregyházán, tapasztalhatja, hogy az utóbbi időszakban utasbarát, praktikus menetrendek készültek. A legújabb változások július 4-én lépnek életbe, ennek apropóján tartottak sajtótájékoztatót szerdán a városháza Bencs-termében.

Eltökélt cél

– Hosszú utat tettünk meg az elmúlt évtizedben. Amíg 2010-ben 14,4 esztendős volt a buszok átlagéletkora, addig most ez a mutató 7,7 évnek felel meg. Ráadásul 47 új autóbuszt szereztünk be az IKOP-os pályázat révén, ezek környezetkímélőek, emellett töltőállomás és busztelephely létesült – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester. – Nem akarom a múltat felhánytorgatni, de tény: 2010-ben olyan rendezetlen volt a pénzügyi helyzet, hogy utána évekig csak nőtt a veszteségpótlási igény. Aztán született egy jó diagnózis, amiben benne volt a terápia és a megoldás is. Ennek köszönhetően például tavaly 148 millió forinttal jelentett kevesebb kiadást a buszközlekedés finanszírozása a városnak, mint korábban, ez egy jelentős előrelépés. Az önkormányzatunknak eltökélt célja egy XXI. századi, minden igényt kielégítő, hosszú távon biztosított közlekedési modell kidolgozása, erre minden lehetőség adott a Volánbusz Zrt.-vel kötött 10 éves, közszolgálati szerződésnek köszönhetően. A koronavírus-járványhelyzet miatt átalakult a menetrend, ami jól vizsgázott.

A megyeszékhely utóbbi közgyűlésén a képviselők elfogadták az új menetrendet, ez szombaton lép életbe.

– A legfontosabb változás az, hogy elindul az új, 55-ös jelzésű autóbusz, mely az 5-ös meghosszabbításaként közvetlen kapcsolatot teremt Örökösföld és Jósaváros felől Sóstógyógyfürdőre a Sóstói úton át. A Sóstói úti kórház és Sóstógyógyfürdő végállomás között a 8-as autóbusz megállóiban áll meg. Egyelőre tesztjelleggel pénteki, szombati és vasárnapi napokon – fűzte hozzá Pató István, a városfejlesztési és városüzemeltetési osztály osztályvezetője.– A hálózat többi részén kisebb menetrendi korrekciókat kellett végrehajtani. Az elmúlt időszak felmérései, az utazóközönség és a nagyfoglalkoztatók visszajelzései voltak a mérvadóak. Az új belterületi menetrend az átmenetinek számos előnyét megtartja vagy továbbfejleszti (például: üzemes menetrendek, tervezhető átszállások, összehangolt közlekedés, vasúti csatlakozások, műszakos vonalak). Az a törekvés, hogy a változtatások az utasok elégedettségét és a könnyebb eljutását szolgálják.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában