Nyíregyháza

2020.07.31. 07:30

Háromszázmillió forintos távhős felújítás

Magyarország kilencvenhat távhőszolgáltatójának összevetésében a kilencedik helyen állnak.

Joó László, a Nyírtávhő ügyvezető igazgatója

Forrás: KM-archív

Megközelítőleg háromszázmillió forintos költségvetéssel hajtja végre az erre a nyárra tervezett felújítási munkálatait a Nyírtávhő. A Nyíregyházi Távhőszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezető igazgatója érdeklődésünkre megerősítette, hogy a beruházást saját forrásból finanszírozzák, ebből fedezik a hőközpont korszerűsítését és a közterületi vezetékek modernizálását.

Tartják az ütemet

– Cégünknél a nyár a felújítások időszaka. Noha igyekszünk egész évben karbantartani és fejleszteni a hálózatunkat, ilyenkor van lehetőségünk a jelentősebb munkákra – mondta Joó László. – Az idei esztendő nálunk is speciális szituációkat idézett elő. Az átlaghoz képest most tovább tartott a fűtési szezon, és a pandémiás helyzet is alaposan átírta a forgatókönyvünket. Végül júniusban elkezdődhettek a felújítások, és azóta is tudjuk tartani a tervezett ütemet. A hátralévő teendők az autós és a gyalogosforgalmat sem zavarják.

A Nyírtávhő ügyvezető igazgatója közölte, hogy a társaság szolgáltatási területéhez körülbelül tizenhatezer lakossági fogyasztó és mintegy ezer közület tartozik. Mivel 4 millió légköbmétert fűtenek, ezért Magyarország kilencvenhat távhőszolgáltatójának összevetésében a kilencedik helyen állnak.

Lecsökkent a kintlévőség

Az önkormányzati cég aktivizálta a behajtási tevékenységét, ennek következtében jelentősen lecsökkent a kintlévőség-állomány.

A május 31-ei adatok szerint 2566 fogyasztónak volt számlaelmaradása, melynek összege elérte a 287,7 millió forintot. A hátralékos adósok közül 428-an önkormányzati bérlakásokban élnek és összesen 59,4 millió forint az elmaradásuk, míg a Nemzeti Eszközkezelő által megvásárolt ingatlanokban felhalmozódott 48,3 millió forintos tartozás 215 fogyasztóhoz köthető. Van 71 olyan fogyasztójuk, akik egyenként 1 millió forintot meghaladó összeggel tartoznak, összesen 120 millió forinttal. Közülük 6 fogyasztónak egyenként 3 millió forintot meghaladó a számlatartozása, derült ki a legutóbbi összegzésből.

Nyíregyháza önkormányzatával és a Human-Net Alapítvánnyal közösen adósságrendezési lehetőségeket ajánlanak fel fogyasztóiknak. Az adósságkezelés során a Human-Net Alapítvány szakemberei a jogszabályokat figyelembe véve megvizsgálják a család jövedelmi helyzetét, majd kezdetét veszi az ügyfél, a tanácsadó és az önkormányzat aktív együttműködésén alapuló adósságkezelési folyamat. A közösen létrehozott Segítség program keretében évente több családot, fogyasztót tudtak támogatni abban, hogy megszabaduljanak az önmaguk előtt görgetett tartozásaiktól, és megbízható, fizető fogyasztóvá váljanak.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában