a dögei árpád-tölgy

2020.07.02. 17:30

Kihajtott a famatuzsálem dögei makkja

A hédervári Árpád-tölgy egyik termése a dögei iskola füvészkertjében kezdett növekedni.

Fotó: favagas-budapest.hu/AS

Az ország két végében található Hédervár és Döge, mégis van közös a két községben: egy növény.

A Győr és Mosonmagyaróvár között a Szigetközben elterülő településen található Magyarország legidősebb fája. A legenda úgy tartja, hogy Árpád vezér is járt ott, és lovának a kötőféke hagyta a fa törzsén még 907-ben a ma is látható nyomokat.

A hiedelemmel ellentétben a kutatók 7-800 évesre becsülik az öreg kocsányos tölgyet.

Egészen elképesztő életkor.

A századok alatt tüzek lobogtak a közelében, háborúztak mellette, érte villámcsapás, megtámadták farontó bogarak és gombák is. A korhadó famatuzsálem négy óriási ágából hármat már ledöntöttek a viharos szelek. Tizenhárom évvel ezelőtt összefogással még sikerült megmenteni a fát, ami minden évben kihajt és termést is hoz.

Különleges ajándék

– Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy a hédervári Árpád-tölgyfáról kaptam egy makkot 2019 őszén Budapesten, a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen.

A termést dr. Halbrittel András tanár úr hozta el a fa alól. Az akkor kapott „Iskolakertekért díj” mellé ez volt a különleges ajándék számomra – említette Agárdy Sándor, a dögei Ölbey Irén Általános Iskola igazgatója.

– Utána néhány napon belül a dögei iskolakertben elültettem egy termőfölddel megtöltött vederbe. A füvészkerti szerszámos házikó déli végében rendszeresen locsolgatták is a tanulók.

Télen ujjnyi vastag száraz tujafalevéllel is betakartuk.

Magam sem hittem, hogy kihajt a kocsányos tölgy makkocskája.

Tavasszal a 20 centis földtakaró alól meglepetésünkre kibújt. Már majdnem arasznyi magasságú. Bízom benne, hogy lesz, aki később is ápolgatja, öntözi, és felnő.

Az iskolai füvészkertünk különleges ékességeként emlékezteti a gyermekeket az ország legszebb iskolakertjére, a kertnek a nevelésben betöltött fontos szerepére.

Agárdy Sándor hozzáfűzte, hogy szeretné, ha a közelben lévő, közel 500 éves ricsikai öreg tölgy (amit „Rákóczi-faként” is emlegetnek) szélesebb társadalmi összefogásból szintén megújulhatna.

Tavasszal kiültetnék

– Eddig csak egyéni kezdeményezések voltak a megmentéséért. A kisvárdai tűzoltóság szakemberei évekkel ezelőtt eltávolították róla a fagyöngyöket, a nagy aszályok idején 25 ezer liter vizet öntöttünk alá.

Ősszel a terméséből szeretnék begyűjteni, és talán kicsíráztathatom, felnevelhetem ezeket az „időutazókat”, amelyek a távoli múlt egy darabját hozzák át nekünk a mába. A Dögében kikelt Árpád-tölgy ivadékát jövő tavasszal szeretnénk kiültetni a végleges helyére.

LTL


A fa maga a megtestesült történelem

„Van egy fa ebben az országban, amely hosszú évszázadok óta dacol az időjárás viszontagságaival. Annyi mindent átélt, amit emberi léptékkel nem mérhetünk, fel sem foghatunk.

Ez a fa a megtestesült történelem” – fejtegeti Börzsei Bence faápoló, erdésztechnikus a www.favagas-budapest.hu weblapon. „Az Országos Erdészeti Egyesület Győr-Moson-Sopron Megyei Magánerdő Helyi Csoportja ünnepélyes keretek között elültetett hét nagyméretű csemetét az Árpád-tölgy mellett, melyeket a honfoglaló vezérekről neveztek el. És hogy ez miért is különösen érdekes számomra? Büszkeséggel tölt el, hogy az egyik csemetét nagypapám, Börzsei László ültette. A fák kedvelőinek további pozitívum lehet, hogy Hédervár településén az Árpád-tölgyön kívül más, monumentális fákkal is találkozhatunk, legyen szó az ugyancsak híres Kont-fáról vagy a lenyűgöző platánfákról, tölgyfákról vagy gesztenyefákról. Egy kirándulást mindenképpen megér a kézzelfogható történelem!”

Az év fája is volt

Öt éve a kocsányos tölgyet választották meg az év fájának a szakmai közönség szavazatai alapján. A kocsányos tölgy a mitológiában az égi istenek szent fája volt. Törzse nyúlánk, egyenes, vastag ágai szétterülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában