Oktatás

2020.07.01. 15:52

Kiváló szakemberek lesznek

Harminc éve a város és a megye meghatározó felsőoktatási intézménye az Egészségügyi Kar.

Az Egészségügyi Kar nyílt napjain szakmai fogásokkal is megismertették az érdeklődőket

Forrás: KM-archív / Pusztai Sándor

Fotó:

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara a Debreceni Orvostudományi Egyetem (DOTE) Egészségügyi Főiskolája néven kezdte meg működését 1990-ben, 60 hallgatóval védőnő és szociális munka szakokon. A kar jelenleg öt alapszakon (négy szakirányon), öt mesterszakon, három angol nyelvű mesterszakon és 12 szakirányú továbbképzési szakon képez hallgatókat, több mint 1258 hallgatója van – mondta dr. Móré Mariann, a kar dékánja, aki a harmincéves jubileum alkalmából tartott tájékoztatót a legutóbbi megyei közgyűlésen. Az intézmény az egyetemi integrációs folyamat során 2000-ben csatlakozott a Debreceni Egyetemhez: a gyógy­tornász szak és az orvosdiagnosztikai analitikus képzés elkerült Nyíregyházáról, ezzel a hallgatói létszám lényegesen kevesebb lett.

Az Egészségügyi Kar nyílt napjain szakmai fogásokkal is megismertették az érdeklődőket
Fotó: KM-archív / Pusztai Sándor

Augusztusban pótfelvételi

Ahogy a dékán fogalmazott, az idén is további csökkenésre számítanak, mert míg az elmúlt években átlagosan 650-en jelentkeztek a kar képzéseire, most 412-en. Az alacsony hallgatói létszám gazdálkodási nehézségekkel járhat, és a koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzet is jelentős bevételkiesést okozott az intézménynek.

– Az elvonás és a be nem tervezhető költségek összességében rendkívül nehéz helyzetbe hozták a kar működését, a szeptemberre tervezett jubileumi ünnepség megtartására sincs forrásunk – mutatott rá a nehézségekre dr. Móré Mariann, miközben mind egészségügyi, mind szociális területen olyan szakembereket képeznek, akikre a munkaerőpiacon tárt karokkal várnak, ápolóból, mentőtisztből, szülésznőből és védőnőből soha nincs elegendő.

A dékán hangsúlyozta, hogy az augusztusi pótfelvételi eljárásban államilag finanszírozott képzésre is jelentkezhetnek a fiatalok, várja őket a nyíregyházi Egészségügyi Kar, s arra kérte a közgyűlés ­polgármester tagjait, vigyék ennek hírét a településükre is.

Kevés fiatal oktató van

Az Egészségügyi Karnak 49 oktatója van, és sajátos az életkori összetétele, pár éven belül sokan nyugdíjba mennek, és kevés a fiatal oktató.

– A nagyon alacsony egyetemi tanársegédi bér miatt nem vonzó az oktatói pálya, ezért a karnak van egy oktatói utánpótlást segítő programtervezete, de ehhez forrást kell találnunk. Ösztöndíjprogramot kívánunk hirdetni olyan, az Egészségügyi Karon végzett hallgatók számára, akik képességeik alapján alkalmasak lehetnek az egyetemi világ kihívásainak megfelelni, a tudományos pályát választani – mondta dr. Móré Mariann, és a megyei közgyűlés támogatását kérte, hogy szabolcsi hallgatóknak segítsenek oktatóvá válni.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában