Magyarok Kenyere

2020.07.28. 11:30

Közeleg az összeöntés ünnepe

A Magyarok Kenyere program a magyar gazdák nemzetépítő cselekedetének jelképe lett.

Fotó: Palicz István

Fehér hajú öregapám, Nincsen még egy olyan asszony, Csikóbőrös kulacsomnak, Eladtam egy pejcsikót, Halkan pengesd... Ezekkel a hangulatos magyar nótákkal képviselte megyénket a színpadon a nyíregyházi Nyíri Szabó Sándor nemrégiben a XII. Hajdúnánási Hagyományőrző Aratók Találkozóján, a Nyakas Farmon.

A kulturális gálaműsorban a két kolozsvári előadóművész, Vigh Ibolya és Maneszes Márton is kitett magáért, előadásukat hatalmas tapssal köszönte meg a vidám közönség.

Élen járnak

A Magyarok Kenyere program búzájának délutáni ünnepélyes átadásán Jakab István, a Magosz elnöke, az Ország­gyűlés alelnöke elmondta: tízéves múltra tekint vissza a program, s az adományozók hozzájárulásainak hála az idén is több tízezer család asztalára jut majd kenyér. A program fő eseménye a Kárpát-medencei Összeöntés ünnepe lesz, amelyet a történelmi Magyarország középpontjában, Szarvason rendeznek meg július 31-én, pénteken.

Jakab István Magosz-elnök és Nyakas András, a Nyakas Farm Kft. vezetője a Hajdúnánáson összegyűjtött búza jelképes átadása után
Fotó: Palicz István

– Szívmelengető a pillanat, amikor a Kárpát-medence magyar gazdái ünnepélyes keretek között összeöntik a búzaadományokat, majd a történelmi egyházak képviselői megszentelik, megáldják azt az őrlés előtt. Nem pusztán az adomány fizikai volta a fontos, hanem az a lelki indíttatás, motiváció, ami határon innen és túl egységbe kovácsolja a magyarokat. Egy évtizede mindössze 10 tonna gabonát adtak össze az országhatáron belül, tavaly már 790 tonnát regisztráltunk a Kárpát-medencét felölelő programon, az adományozás mára a gazdák nemzetépítő cselekedeteinek egyik jelképévé vált.

Üzenet a gazdáknak

– Az önzetlen segítség, amelyben élen járnak a vendéglátóink, természetesen az idén is eljut oda, ahol a legnagyobb a szükség, miként a tehetséges, rászoruló gyermekek tanulására, fejlesztésére szánt pénz­adományok is. Köszönet jár minden felajánlónak, különösen a határon túli gazdáknak, hiszen ők a kevésből adnak.

– Tavaly a kárpátaljai református egyházközség helyi sütödéje egész évben abból a lisztből sütött, amit a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program nyújtott számukra – mutatott rá a Magosz elnöke.

– A Hajdúnánáson összegyűjtött búza jelképes átadása után Nagyné Legény Ildikó, a helyi gazdakör elnöke, alelnöke, valamint Nyakas András, a rendezvény házigazdája emléklapot nyújtott át Jakab Istvánnak, aki lapunkon keresztül azt üzente a térségünkben élő gazdáknak: hajrá, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye!

Palicz István

Borítókép: Maneszes Márton nem csak élményekkel tért haza Kolozsvárra: szalmakalapot készíttetett magának az aratók találkozóján | Fotó: Palicz István


Fejére szabták a kalapot

Az élményeken túl különleges emlékkel térhettek haza a XII. Hajdúnánási Hagyományőrző Aratók Találkozó résztvevői. Szekretán Sándorné mobil varrógépén szalmafonatból készített szalaggal díszített kalapokat az érdeklődőknek, többek között Maneszes Márton kolozsvári előadóművésznek is.

– Egy Kolozsvár melletti kistelepülésen, Magyarszováton nőttem fel, ebből a községből származik majd’ minden Maneszes vezetéknevű ember. Falusi gyerek lévén kedvelem a kalapokat, különösen az ilyen, egyedi alkalomra és fejméretre készített, szép darabokat, büszkén fogom viselni hazafelé tartva, a határon is! Vigh Ibolyával rendszeresen színpadra lépünk Hajdú- és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye operettkedvelő közönsége előtt – árulta el a fiatalember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában