Mutatjuk mikor!

2020.07.13. 20:00

Központi csapást mérnek a vérszívókra

Ezen a héten Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 128 településén gyérítik a szúnyogokat.

Már csak a földről lehet irtani a szúnyogokat

Fotó: ILLUSZTRÁCIÓ: MW

– Az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt mostanra az ország legnagyobb részén szúnyoginvázió alakult ki. A Tiszán és mellékfolyóin levonult kisebb árhullám következtében létrejöttek további, kiterjedt élőhelyek, amelyek ideálisak a szúnyogok szaporodásához – mondta lapunknak Dóka Imre.

– Nehezíti a helyzetet – tette hozzá, – hogy a Tisza ár­terén az elmúlt év kora nyári időszakában is sok víz volt, ahol az árvízi szúnyogok áttelelni képes tojásai milliószám megtalálhatóak, ezekből tömegével kelhetnek ki a vérszívók. A szakemberek a szúnyoglárvák elleni védekezés során kezelik az ártereket, ahová légi és földi úton juttatják ki a biológiai irtószert, valamint a granulátumot. Ez a kezelési mód csökkenti a szúnyogok utánpótlását, de a jelentős szúnyogártalom kezeléséhez nem elegendő – fogalmazott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes sajtószóvivője.

Több módszert alkalmaznak

– A lakott területeken már a kifejlett szúnyogok ellen védekeznek, gépjárműre rögzített melegködös vagy UL-berendezésekkel. Előbbi módszert a növényzettel jobban fedett területeken, kisebb forgalmú falvakban alkalmazzák a szakemberek. A melegködös technológia rövid időre korlátozza a látási viszonyokat, zavarhatja a közlekedést, ezért a nagyobb forgalmú területeken, kiemelt nyaralóhelyeken a kevésbé zavaró ULV-eljárást kell előnyben részesíteni – tudtuk meg Dóka Imrétől. A szúnyogok folyamatos utánpótlása, továbbá a településen kívüli, kezeletlen területekről betelepülésük miatt a legtöbb helyen több kezelésre lesz szükség a szúnyogártalom csökkentéséhez.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében július 15-én, szerdán 5430, csütörtökön 6855, míg pénteken 4580, összesen 16 865 hektáron végzik el a ­vérszívók gyérítését a szakemberek – a települések teljes lista megtalálható a katasztrofavedelem.hu oldalon.

A helyettes sajtószóvivő felhívta arra is a figyelmet, hogy az erős szúnyogártalom miatt az eddiginél is fontosabb a lakókörnyezetünkben megtalálható mikrotenyészőhelyek felszámolása. Egy vízzel teli virágcserépben, madáritatóban, az esővízgyűjtő hordóban maradt vízben is százszámra képesek megjelenni a csípőszúnyogok lárvái, amelyek a melegben akár egy hét alatt kifejlődhetnek. Sokat tehetünk a szúnyogok ellen, ha az ilyen vízgyűjtőket megszüntetjük.

KM


 

Magyarország Kormánya elrendelte az ország területén történő csípőszúnyogok gyérítését.

Az országos központi szúnyoggyérítés keretében Nyíregyháza lakott belterületén földi kémiai szúnyoggyérítést végeznek 2020. július 15-én (szerdán) napnyugtát követően, a kora hajnali órákig. Rossz idő esetén a védekezésre július 16-17. lett kijelölve.

A földi kémiai irtás során felhasznált készítmény a kijuttatott mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

- NYÍRVV -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában