e-recept

2020.07.29. 07:19

Marad az egyszerű gyógyszerkiváltás

A bevált rendszer nem szűnik meg, de szeptember 17-től néhány ponton megváltozik.

Forrás: MW-archív

Sikeresnek bizonyult az elektronikus egészségügyi rendszer, ezért a járványhelyzet elmúltával is megmarad az egyszerűsített gyógyszerkiadás − közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel. A vényfelíráson túl az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) lehetővé teszi a leletek, beutalók pontos és gyors elektronikus továbbítását is, így a pácienseket mentesíti a személyes átvétel alól – olvasható a közleményben.

A veszélyhelyzet megszűnésével azonban részben módosultak az e-recept alkalmazásának szabályai. Az új előírásokról dr. Zajácz Tamás, a 100 Éves Patika vezetője mesélt lapunknak, s elmondta: a járványhelyzetben óriási könnyebbség volt, hogy a recepteket nemcsak személyesen válthatták ki a betegek, hanem az ismerősök, hozzátartozók is beszerezhették a szükséges gyógyszereket a beteg tajszámának ismeretében.

Csak személyesen írhatja fel

– A jól bevált rendszer a veszélyhelyzet elmúltával sem szűnik meg, ugyanakkor szeptember 17-étől néhány ponton változik a szabályozás. A járványhelyzet alatt lehetőség volt arra, hogy a beteg telefonon vagy e-mailben kérje gyógyszerei felírását, így csökkenthető volt a személyes kontaktok száma. Ugyanakkor a rendszer megkívánja az orvos és beteg találkozását, hogy ellenőrizhető legyen a páciens állapota, ezért a jövőben az orvos csak személyesen írhatja fel a gyógyszert – ismertette az új szabályokat dr. Zajácz Tamás gyógyszerész, akit a megváltozott felírási igazolásokról is kérdeztünk.

Fotó: Pesti Tamás

– Az igazolás korábban hasonlóan nézett ki, mint az orvosi recept, ugyanolyan papírra nyomtatták. A dokumentumot a kezelőorvos a beteg kérésére – és csak akkor – állította ki, 14 éven aluli gyermekek gyógyszerének rendelésekor viszont minden esetben kötelező. Ez gyakorlatilag egy tájékoztató, melyen feltüntetik, hogy az orvos milyen gyógyszereket írt fel, s az igazolás bemutatásával szintén kiválthatók az orvosságok – árulta el a 100 Éves Patika tulajdonosa, hozzátéve: a felírási igazolások a betegek tájékoztatására szolgálnak, ezért a patikák a receptekkel ellentétben nem őrzik meg azokat, hanem a vásárlást követően visszaadják a betegnek.

– A dokumentumon a patikus hitelt érdemlően jelöli, hogy a gyógyszer kiadása megtörtént, de az igazoláson nincs szükség sem az orvos aláírására, sem orvosi pecsétre. A felírási igazolások külleme is megváltozik, míg korábban az úgynevezett ­NEAK-formavényre nyomtatták őket, addig a szeptember 17-étől életbe lépő új szabályozás alapján egy egyszerű A4-es papíron is kiállíthatók – tette hozzá dr. Zajácz Tamás.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában