utazzunk vagy ne?

2020.07.14. 20:00

Még sincs nyaralás kockázat nélkül

Az új rendelkezés miatt ismét bőven van okuk az elkeseredésre a turizmusból élőknek.

Fotó: Illusztráció / shutterstock

Zöld, sárga, vörös – leghamarabb a turizmus alól kezdi kirángatni a szőnyeget, hogy a magyar kormány az operatív törzs javaslatára e hármas színskála alapján különféle veszélyességi osztályokba sorolja mostantól a föld országait.

Ám ez nem holmi színre szín játék – nagyon komolyan fogják venni, rendszeresen monitorozva az államokat –, érdemes tehát megfontolni, hová tervezünk nyaralást. Nem jelent jót, és automatikusan kéthetes karantén jár azért, ha valaki egyes országokból hazatérve sárga vagy piros „lapot kap”, mivel az elzárás alól – a súlyossági fokozattól függően – csupán egy vagy két negatív teszt adhat felmentést.

Ki vállalja be?

– Bármennyire is szeretnék optimista lenni, e pillanatban nincs rá okom. Ez a helyzet valószínűleg el fogja lehetetleníteni a turizmust – panaszolta lapunknak Bicsérdy Rita, a Sky Travel Utazási Iroda tulajdonos-ügyvezetője.

Ki fogja ugyanis azt bevállalni, hogy egy hét szabadság után további két héten át karanténba vonuljon?

– A rendelkezés sajnos nem tesz különbséget a tranzitútról hazatérők és az egyéb utasok között. Jó példa erre Görögország, amely ugyan nem karanténköteles ország, de aki busszal érkezik onnan, és átkel a karanténköteles Szerbián, számíthat két hét elzárásra, még akkor is, ha az autóbusz csak egy mosdószünetre állt meg Szerbiában. A buszos görögországi utakat az elmondottak miatt már el is kezdték lemondani az operátorok.

– A helyzetet tovább rontja, hogy a görög kormány július 15-én nulla órától tesztet kér az utasoktól, ami ugyancsak sokakat elriaszt majd az utazástól. A görög rendelkezés egyelőre csak a hónap végéig van érvényben, de nem tudni, el fogják-e törölni hamarabb – amire már korábban is volt más válsághelyzet miatt példa –, vagy meghosszabbítják a hatályát.

A hír szinte futótűzként terjed, és most már azok a júliusra, augusztusra foglalók is meg fogják gondolni, hogy tervezzenek-e nyaralást, akik eddig kitartottak.

– A lemondások nálunk is megkezdődtek, a hét elején már volt kettő, de a hétvégén is kaptam olyan üzeneteket telefonon, hogy bejönnek hozzánk, mert visszalépnek. A lassan kialakuló helyzet sajnos nemcsak a jelenünket, de a jövőnket is nagyban befolyásolja.

Az itthoni sem olcsó

– A szeptemberre foglalók egyelőre kivárnak, de a bizonytalanság előbb-utóbb mindenkinek kikezdi az idegrendszerét. Távolabbra tekintve is azt látom, hogy a turizmus egyre nagyobb bajban van. Eddig abban bíztam, hogy legkésőbb decemberben visszatérnek az utasaink, és foglalni kezdik a jövő évi utakat, ám mivel mindenki a második hullámról beszél, már ebben sem nagyon reménykedhetünk – sorolta tapasztalatait az ügyvezető.

Bicsérdy Rita kitért arra is, hogy biztonság szempontjából a belföldi utazások lényegesen jobb helyzetben vannak, de erről a szegmensről sem lehet azt állítani, hogy itt minden szép és jó, minden rendben van. Az árakat látva, a lángosozásra, főtt kukoricára, fürdőzésre, vagyis a vízpartra vágyók aligha tudják azokat megfizetni.

– Aki a Balatonra készül gyerekekkel, csak egy olyan szállodában tudja rossz idő esetére is bebiztosítani a pihenését, ahol wellnessrészleg is van. Csakhogy annak félmillió forint az ára, és az olcsó buszos görögországi nyaralást választók sem valószínű, hogy ezt meg tudják fizetni.

– Egy apartman ugyan olcsóbb, de esőben, amikor kirándulni sem lehet, ülhet a négy fal között a család a gyerekekkel.

Ez az év semmi jót nem ígér

– Elvileg bármikor bármi megváltozhat egy pillanat alatt, akár enyhülhet ismét a helyzet, de őszintén szólva ennek én magam is nagyon kicsi esélyét látom. Egyre bizonyosabb, hogy sem a kiutaztatás, sem pedig a beutaztatás szempontjából – ugyanis hozzánk sem jön senki – nem hoz a turizmusban semmi jót ez az év, és az idén inkább betennünk kell pénzt az ágazatba.

Csak az tölt el némi reménnyel, hogy akik bejönnek, zömében nem kérik vissza a pénzüket, amit már mindenképpen utazásra szántak.

– Elfogadják az utalványt, elhalasztva az utat, amivel egyfajta mentőövet dobnak az utazási irodáknak – mondta el Bicsérdy Rita.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában