rakamaz

2020.07.07. 14:53

Megtették a Föld-Hold közötti távolságot

A koronavírus-járvány minden bajtársra óriási terhet rótt, a mentőszolgálat egy eddig soha nem tapasztalt kihívással nézett szembe az elmúlt hónapokban.

Fotó: Pusztai Sándor

Büszkén mondhatjuk, hogy derekasan helyt álltak bajtársaink a veszélyhelyzet idején, mintegy 17 ezer embernek nyújtottak segítséget, akik fertőzöttek vagy fertőzött-gyanúsak voltak, több mint 400 ezer embert ellenőriztek a határon, mentőautóink lefutották a Föld-Hold közötti távolságot.

A gépjárműpark folyamatos fiatalítása nemcsak a veszélyhelyzetben fontos, ám most még inkább fel kell készülni a következő időszakra, a legmagasabb ellátási színvonal biztosításához korszerű mentéstechnikai eszközökre van szükség – mondta el dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója Rakamazon, ahol egy új mentőautó állt szolgálatba kedd estétől.

Az ünnepélyes átadón elhangzott, az országban 255 mentőállomás működik, a rakamazi a kisebbek közé tartozik, 14 munkatárs (mentőápoló, mentőtechnikus és gépkocsivezető) teljesít szolgálatot, és ha szükséges, mentenek a szomszédos megyékben is.

A korszerű Volkswagen Crafter típusú mentőautó még a tavalyi beszerzésből gurult a Tisza-parti városba.

Azóta a 151 egységből álló flottát százzal bővítették, így olyan részekre jut az állami beszerzésből, ahol a mentők átlagéletkora meghaladja az öt évet.

A rendezvényen megtudtuk: Rakamazon 22 évvel ezelőtt hozták létre a mentőállomást, egy 700 négyzetméteres egészségügyi komplexum részeként.

Bodnár László polgármester kiemelte, az önkormányzat minden évben támogatja a mentők munkáját: az épületet karbantartják, a szükséges kisebb felújításokat elvégzik, az idén pedig a Magyar Falu programban pályáztak energetikai felújítására, egyelőre nem nyertek forrást rá, de számítanának a támogatásra, hiszen a komfortos egészségügyi szolgáltatásfejlesztés minden településen prioritás.

Erre a gondolatmenetre erősített rá dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője is, aki egy, a magyar férfiak és nők átlagéletkorára vonatkozó statisztikát említett.

Elmondta: köszönhetően az orvostudomány, valamint az ahhoz kapcsolódó technikai eszközök folyamatos fejlődésének, a hazánkban férfiak életkora 3 évet emelkedett, 73, 4 -re, a nők esetében 77 évre.

– A következő évi költségvetésben egy 3 ezer milliárd forintos egészségügyi – és járványvédelmi alapot hozott létre a kormány, tovább emeltük a büdzsében az egészségügyre fordítható kiadásokat, és természetesen anyagilag is szeretnénk megbecsülni az egészségügyben

dolgozókat.

A 130 évvel ezelőtt létrejött mentőszolgálat hungarikum, egységes standardok mentén dolgozik, szakmaiságában, bajtársiasságában különleges értéket képvisel a magyar egészségügyben – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Az ünnepi megszólalások sorát Román István megyei kormánymegbízott zárta, aki számszerűsítette is azt a bizonyos Föld-Hold közötti távolságot, így megtudtuk, hogy 384 400 kilométert futottak a mentősök a Covid-járvány alatt.

– Időben, mindenütt ott voltak a bajtársak, köszönet jár nekik. Egy összehangolt, szervezett munkát láttam magam körül, mint a megyei védelmi bizottság elnöke, naponta szolgáltattunk adatokat az operatív törzsnek.

A veszélyhelyzet nem múlt el, csak jogi értelemben van vége, az egészségügyi hálózatok és az önkormányzatok szervezettségét továbbra is meg kell őrizni – jegyezte meg a kormánymegbízott.

Hozzátette: a mentősökben megbíznak az emberek, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy minden idős hallgatott Győrfi Pálra, otthon maradt, és betartották az óvintézkedéseket a járvány alatt.

– Kedden a záhonyi mentőállomáson is szolgálatba áll egy új mentőautó. Az alapszintű (BLS) mentőegységgel bármilyen mentés megkezdhető, a szüléstől az újraélesztésen át bármilyen sürgős eset ellátható a 40 millió forintos, jól felszerelt mentőautóban.

Ha szükség van rá, egy magasabb szintű egység tudja folytatni az ellátást. Rakamaz közelében Tokajból hívható esetkocsi, Záhonyban pedig Kisvárdáról.

Az elmúlt években mintegy 3 milliárd forint összértékben szereztünk be a sürgősségi ellátáshoz szükséges gépeket, eszközöket. Minden évben átnézzük, hogy melyik állomásnak mennyi feladata volt az előző évben, megnézzük az autók számát, állapotát, életkorát.

Ahol többet futnak a kocsik, ott cserélünk, hiszen kizárólag biztonságos járművel tudunk, gyorsan kiérkezni egy helyszínre és ellátni a beteget – árulta el lapunknak dr. Csató Gábor főigazgató, milyen szempontok alapján dől el, hol korszerűsítik a gépjárműflottát. Rakamazon és az állomáshoz tartozó 5 településen nincs nagy leterheltség, de Záhonyban a határ közelsége miatt is erősíteni kell a sürgősségi ellátást.

Dr. Csató Gábortól megtudtuk, az Észak- alföldi régióban mentősökből nincs hiány, minden státusz fel van töltve.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában