szelektív hulladékgyűjtés

2020.07.13. 18:16

Mosolygó zsákok a szemét ellen

A program kísérleti szakaszban van, az idén valósítják meg először.

Színes zsákokban végzi az önkéntesek gyűjtötte szemét

Fotó: PET KUPA

Mosolygó Zsák néven kísérleti projektet indított a PET Kupa csapata, hogy a partok mentén, a szárazföldről tisztítsák meg az ártereket a lerakódott hulladéktól. A Tisza-tótól északra, Tiszadada és Egyek közti településeken, közintézményekben, révhá­zak­ban, csónakházakban helyezik ki a műanyag-fém, üveg, illetve kommunális hulladék szelektív gyűjtésére szolgáló „mosolygó zsákokat”.

A gyűjtés végén az önkéntesek a gyűjtőpontokon hagyják a megtelt zsákokat, melyek elszállításáról és ártalmatlanításáról a közszolgáltató gondoskodik. A kísérleti programról Bitter Zsuzsával, a PET Kupa projektkoordinátorával beszélgettünk – az önkéntesek nyolcadik éve rendezik meg a PET Kupát.

Ártérben szedik a szemetet

– Tavaly a szokásos felső-tiszai szakaszon kívül Tisza-tavi futamot is tartottunk, ezért arra gondoltunk, összekötjük a kettőt: azokon a településeken, ahol korábban nem tevékenykedtünk, ártéri szemétszedő akciót indítunk. A lakosságot, a vízitúrázókat, horgászokat, iskolásokat bevonva, együtt szedjük a hulladékot, amelyet az ártérben lerakott a folyó – ismertette a kezdeteket Bitter Zsuzsa, majd kiemelte, az elmúlt hetekben levonult egy zöldár, ilyenkor a Tisza és a többi folyó a „hátára kapja” a hulladékot.

– Ez a szemétmennyiség nem most keletkezett, de a folyók a medrükből kilépve olyan lerakódott szemetet is magukkal sodornak, amit a vízen evezve nem láthattunk.

A vízügyi igazgatóságok olyan gépláncokat állítottak fel, amelyek lehalásszák a hulladékot, s így nekünk nem a csalánnal borított ártérből, szúnyogcsípések közepette kell összeszednünk a piszkot.

– A rendszer nagy hatékonysággal „lefölözi” a folyót, s kevés hulladék jut át ezeken a zárakon – tudtuk meg a projektkoordinátortól, aki azt is elárulta, a Mosolygó Zsák programot az idén valósítják meg először.

Fontos a szemléletformálás

– Tavasszal felkerestük azokat a településeket, amelyeket szeretnénk a projektbe bevonni, és nagy örömünkre az önkormányzatok pozitívan fogadták a kezdeményezésünket. Olyan helyi szervezetekkel is kapcsolatba léptünk, amelyekkel hatékonyan dolgozhatunk együtt: horgász­egyesületek, halőrszolgálatok, helyi vízügyi telepek segítik a munkánkat, illetve az Országos Polgárőr Szövetséggel is együttműködünk a jövőben – ismertette a program támogatóit Bitter Zsuzsa, és hangsúlyozta: a program fontos része a szemléletformálás, a természet megszerettetése a gyerekekkel.

– Az Erzsébet-táborok olykor a Tisza partjára is kilátogatnak, ezért nekik is programlehetőséget kínálunk az adott településeken: iskolákban, környezetvédelmi rendezvényeken szervezünk programokat a hulladékmegelőzés és -újrahasznosítás témájában. A fiatalok a „mosolygó zsákokat” felkapva szervezett körülmények között gyűjthetik az ártéri hulladékot – emelte ki a szemléletformálás fontosságát a projektkoordinátor, hozzátéve, az iskolák, tanárok és a horgászegyesületek vezetői támogatják a PET Kupa munkáját.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában