Zsurk

2020.07.06. 17:24

Műanyag hulladékból épített kikötőt adtak át

Zsurkon hétfőn délután átadták az első, folyami hulladék felhasználásával készült kikötőt: az ún. Palackorrú Lebegő Kikötővel a vízi utak és a parti látnivalók között nyitnak átjárót.

Fotó: DODO FERENC

Tiszakóródnál szombaton adták át, Záhonyban pedig kedden avatják fel az építményt, ami tökéletes példája annak, hogyan válik építőanyaggá a műanyaghulladék: a kikötőt ugyanis pillepalackok tartják a vízen, a járófelület kupakokból készült.

A tiszai falvakat, látványosságokat gátak és sűrű ártéri erdők választják el a vízitúrázóktól. Kikötési hely alig van, információs tábla csak elvétve akad, pedig lenne miért megállni, lenne mit megcsodálni.

A Palackorrú Lebegő Kikötők ebben segítenek azzal, hogy információs tábláikról kiderül, milyen látnivalók várják a túrázókat a közelben, de olyan praktikus információk is helyet kapnak rajtuk, hogy van-e gyalog elérhető bolt, vagy szálláslehetőség.

A Tiszai PET-kupa megvalósítói, a PET-kalózok több hónapon keresztül kísérleteztek azon, hogyan lehet a propilén-etilén vegyes összetételű műanyaghulladékból olyan új nyersanyagot készíteni, mely megolvasztva és formába öntve alkalmas műanyag „deszkák„ készítésére. Így jutottak el a Palackorrú Lebegő Kikötők fedélzetéül szolgáló lapokig, melyek rugalmasak, könnyen megmunkálhatóak és a fa deszkákhoz hasonlóan viselkednek.

A térség turisztikai vonzerejét növelő beruházás átadásán jelen volt a PET Kupa egyik ötletgazdája, Molnár Attila Dávid, Révész Máriusz kormánybiztos, dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, Pócsikné Vakula Ágnes, Zsurk polgármestere és Helmeczi László, Záhony polgármestere is.

Mindannyian kiemelték: fontos, hogy minél több turista fedezze fel ezt a környéket, és ismerje meg páratlan természeti értékeit.

Fotók: Dodó Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában