Baktalórántháza

2020.07.26. 11:30

Nehéz helyzetben folytatja a munkát

Krivács Andrást ötödször választották meg a gasztronómiai szövetség elnökévé.

A gasztronmiai szövetség vezetése - középen Krivács András | Fotó: MNGSZ/Csárdás Ferenc

Fotó: FER-FILM STUDIO Csardas Ferenc

Az elmúlt héten a baktalórántházi Feny­ves Szálloda adott otthont a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) küldöttgyűlésének, amelyen ötödször választották elnökké Krivács Andrást, aki jól tudja: komoly kihívás előtt áll.

Olyan helyzetben van a vendéglátás és a turizmus, amilyenben még nem volt, így senki sem ismeri a megoldás receptjét. Az elmúlt időszakban az ágazat volumene folyamatosan nőtt: rekordmagasságot ért el a hazánkba látogató turisták száma, ahogy a belföldi turizmus is ugrásszerű növekedésnek indult.

Több felelősség hárul rá

Az év első három hónapja azt vetítette előre, hogy az idén minden eddigi csúcs megdőlhet. De jött a koronavírus-járvány, és egyik pillanatról a másikra lenullázta a vendéglátást: bezártak az éttermek, a szállodák, amelyek közel három hónapon át nem fogadhattak vendégeket. Az óriási bevételkiesést nem mindenki „élte túl”, több hely lehúzta a rolót, máshol az alkalmazottak egy részétől váltak meg a tulajdonosok.

A gasztronmiai szövetség vezetése – középen Krivács András | Fotó: MNGSZ/Csárdás Ferenc

A kényszerszünet nemcsak gazdaságilag, de lelkileg is megviselte az ágazatban dolgozókat, ebben a helyzetben pedig az MNGSZ-nek számos olyan feladatot is fel kell vállalnia, amelyeket egy vírus nélküli helyzetben nem kellene, és ezzel az elnökre az eddigieknél is több felelősség hárul.

Nehéz feladat

– Nemcsak a szövetség, de az egész szakma nehéz feladat előtt áll – mondta a régi-új elnök, Krivács András.

– Folyamatosan figyelnünk kell a statisztikákat, programokat kell kitalálnunk, és elérni, hogy a hazai vendégek akkor is a belföldi utazást válasszák majd, amikor már külföldre is gond nélkül mehetnének – mindezt úgy, hogy a jelenlegi helyzet teljesen bizonytalan, és akár egyik napról a másikra is megváltozhat. Ez egy komplex feladat, és közben az MNGSZ szerepe is átalakul. Éveken át az volt a legfontosabb feladatunk, hogy fennmaradjunk és növeljük a tagság létszámát, a jövő évre viszont már ernyőszervezetté válhatunk. Egyre több szervezet csatlakozik hozzánk, a megkötött együttműködések pedig a szakma s az ágazat jövője szempontjából is kiemelkedő jelentőségűek.

– Ami biztos, hogy a jövőben másképpen kell gondolkodnunk a vendégekről, másfajta szolgáltatásokat kell nekik nyújtani ahhoz, hogy belföldi célpontokat válasszanak. Fontos, hogy programokkal teli napokat töltsenek a szállodákban, s hogy jó élményekkel távozzanak az éttermekből – ehhez olyan modellt kell kialakítani, ami ezen helyek menedzsmentjétől józan, megfontolt gondolkodást követel. A hosszú kihagyás és forgalomkiesés miatt most sokan gyorsan akarnak bevételhez jutni, de lehet, hogy ezzel többet ártanak, mint használnak. Mert ha például túl sok vendéget engednek be egy étterembe, de nincs kapacitásuk arra, hogy tisztességgel kiszolgálják őket, a saját dolgukat nehezítik meg. Egyensúlyt kell teremteni, és ez nem könnyű – mi ebben próbálunk segíteni.

Emellett a kormányzatot is hiteles információkhoz juttatjuk, ezzel segítve egy-egy döntés meghozatalát, ha pedig egy döntés megszületik, azt megértetjük a kollégákkal, még akkor is, ha ez az ágazatban dolgozóknak jelen pillanatban nem kedvez. A gazdasági érdekek soha nem írhatják felül az egészség védelmét, és amikor javaslatokat fogalmazunk meg, ezt vesszük figyelembe

– mondja Krivács András, akit a kollégái győztek meg arról, hogy ötödször is vállalja el az elnökjelöltséget.

Újfajta szemlélet

– Évek óta együtt dolgozunk az elnökséggel, hasonló szellemiséget képviselünk, de a tagság úgy gondolta, hogy kell még két év ahhoz, hogy a szövetséget visszaadhassuk a szakmának. Most válságmenedzselésre van szükség, és egy újfajta gondolkodásmód kialakítására, ezt a feladatot pedig talán jobban el tudják látni azok az étterem- és szállodatulajdonosok, akik jelenleg a szövetség kulcspozícióit betöltik. Ez most a legfontosabb teendőnk: erre kaptam és kaptunk felhatalmazást – mondta Krivács András és hozzátette: bízik benne, hogy a járvány okozta válság lecsengésekor elmondhatják majd, hogy ezt a feladatot is sikerrel hajtották végre.

SzA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában