Épül, szépül Mátészalka

2020.07.16. 14:00

Ragyogó lesz a feltúrt város

Több helyszínen is nagyszabású kivitelezési munkálatokkal szembesül, aki a települést járja.

Fotó: Pusztai Sándor

Két hollywoodi csillagot is magáénak tudhat Mátészalka. Akár szó szerint is: mindkettejüknek van csillaga a hírességek sétányán. Zukor Adolf a Para­mount Pic­tures megalapítója, a holly­woodi filmgyártás egyik vezér­alakja. Előzőleg Mátészalkán végezte el a 4 polgárit az 1873-ban Ricsén született, 1976-ban Los Angelesben elhunyt személy. Tony Curtis Bernard Schwartz néven született. A kétszeres Golden Globe-díjas színészlegenda szülei (Schwartz Emanuel és Klein Ilona) Mátészalkáról emigráltak New Yorkba.

– A Kossuth utcát sikerült úgy átalakítani, hogy kisebb lett a forgalom, ezzel együtt egyre vonzóbbá válik a történelmi főutcánk. Ott, ahol 1888-ban Magyarországon először volt közvilágítás, hamarosan sok érdekességgel találkozhatnak a látogatók. A XXI. századi igényeknek megfelelő Zukor Adolf-kiállítás nyílik, a mozibarátoknak tetsző miniplex létesül. Mátészalka sajátossága lehet a Tony Curtis kávéház, és Szamosi Istvánné különleges babagyűjteménye is vonzó látványosság – említette Hanusi Péter polgármester.

Futókör is épül

Konkrétan a mai Kossuth utca 16. szám alatt, Szalkai Pál házában gyulladt ki a villany 132 éve. Az áramot a Schwarcz Mór által a 19. század közepén alapított Szalkai Gyár­telep és Mezőgazdasági R.T. villanyáram-szolgáltató részlege biztosította. A ház falán emléktábla áll. A különleges esemény apropóján rendezik meg évente a Mátészalkai Fényes Napok Fesztivált.

– A Fényes Napoknak otthont adó tér látványosan megújul. Lesz játszótér, mellette modern utcabútorokkal és okospadokkal. Ez éppúgy a Zöld város projekt része, mint a kegyeleti park rekonstrukciója, ott szintén egy mai, letisztult közösségi tér alakul ki. A területrendezés után olyan várostörténeti sétányon lehet járni, amire a későbbiekben is büszkék lehetünk. Az a törekvés, hogy minél több ilyen, növényekben gazdag területe legyen a településnek. Az uszoda mellett úgynevezett jóléti tavat építünk, amit a környezete tesz azzá. A Keleti lakótelepen a jelenlegi műfüves pályák mellé futókör várja a mozogni vágyókat, az Északi lakótelepen pedig emellett kondipark is lesz.

Az önkormányzat 1998 tavaszán nyerte el a területre vonatkozóan az ipari park címet, ahol többek között a Carl Zeiss Vision Hungary Kft., a Carl Zeiss Sport Optikai Hungária Kft., a HOYA Szemüveglencse Gyártó Magyarország Zrt., a MOM Vízméréstechnikai Zrt. és a Flabeg Autótükör Kft. üzemel. De még mindig vannak kiaknázatlan területek.

– Az ipari park utolsó, mintegy tízhektáros területének közművesítésénél tartunk most. Az inkubátorház jelenleg hetvenöt százalékos készültségi állapotban van, az 1300 négyzetméteres komplexumban üzemcsarnok is épül. Ez is a gazdaságélénkítési programunk része.

Zöldenergia

Aki a városban jár-kel, azt tapasztalhatja, hogy alaposan feltúrták a helységet. Mindez azért, hogy még élhetőbb, komfortosabb legyen.

– A korszerű csővezetékekre a föld mélyéből előtörő geotermális energia hasznosítása miatt van szükség. A szakemberek elvégezték a nyomáspróbát, a beruházás utolsó fázisánál tartanak. A Szalkatávhő a zöldenergiából látja el a több mint 2700 távhős lakást.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában