Újra nehéz szomszédolni

2020.07.17. 17:30

Rájár a rúd a határon ingázókra

Van munka bőven a határ két oldalán, csak legyen szabad az átjárás.

Határátkelő Záhonynál. Ukrajna a piros jelzéssel besorolt országok közé tartozik, a területéről belépőkre két hét karantén vár

Fotó: MTI/Balázs Attila

Munka közben zavartuk meg csütörtök délután Szabó Attilát, aki Szatmárnémetiben dolgozik egy asztalosműhelyben. Tíz éve minden hétköznap Rozsályból utazik át Romániába a munkahelyére. Kezdetben autóval ingázott a két ország között, de a hosszú határátlépés miatt inkább átszokott a kerékpárra.

– Amikor márciusban először elrendelték a karantént, otthon maradtam Rozsályban, ráadásul a cégem is bezárt több hétre. Most újra átjövök mindennap. Mivel kettős állampolgár vagyok, magyar és román iratokkal egyaránt rendelkezem. A magyar határrendészeknek a magyar, a román hatóságoknak a román iratokat mutatom fel, s így minden gond nélkül közlekedhetek a két ország között. Szerencsére a munkahelyemen egy évre szóló megrendelésünk van – mondta Szabó Attila.

Nagy bizonytalanság jellemzi a két ország között ingázó munkavállalók életét ezekben a napokban. Ahogy már megírtuk, hazánk július 14-e, azaz kedd éjféltől újabb szigorításokat vezetett be, sárga és vörös színekkel jelölve azokat az országokat, ahová kockázatos, illetve különösen kockázatos beutazni vagy onnan visszaérkezni.

Különösképpen elbizonytalanodtak a magyar–román és a magyar–ukrán határon ingázók, hiszen nem biztosak benne, hogy az idén áprilisban meghozott enyhítést a jövőben is élvezhetik-e.

Eszerint a külügyminisztérium által meghatározott államok polgárai Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek.

Kötelesek viszont 24 órán belül elhagyni az országot, és csak a meghatározott 30 km-s sávban tartózkodhatnak. (Azóta a rendőrség megerősítette, hogy a rendelkezés továbbra is él.)

Két hét karantén

A messzebbről érkezőkre és tovább maradókra viszont két hét karantén vár, illetve a most életbe lépett kormányrendelet-módosítás szerint július 15-étől a szomszédból az ország területére lépő mezőgazdasági idénymunkások csoportos beléptetése – a határ- és idegenrendészeti feltételek betartása mellett – a munkáltatóik gondja.

A munkáltatók 48 órával a beléptetés előtt kötelesek értesíteni az igénybe venni kívánt határátkelőhelyhez tartozó illetékes határrendészeti kirendeltséget, három napon belül pedig a járványügyi hatóságot.

Ehhez személyazonosító okmányszámot, a munkavállalók nevét, a munkavégzés helyét, tervezett időpontját és a szállás helyét is meg kell adni.

Ezenkívül igazolniuk kell, hogy a csoportosan belépők átestek egészségügyi vizsgálaton, és nem betegek. A 14 napos munkaügyi karantén ezzel együtt is él, ami azzal jár, hogy a csoportot a munkaadó viszi el a szálláshelyre, amit a belépők el nem hagyhatnak, megbetegedés esetén pedig az elkülönített betegről tudnia kell a járvány­ügyi hatóságnak.

Nem egyszerű, és bár a rendelkezés óta alig több mint 48 óra telt el, kíváncsiak voltunk, hogyan néz ki mindez a gyakorlatban.

Természetesen mi csak a hatályos szabályokat betartva közvetítünk főleg Kárpátaljáról és Romániából érkező munkavállalókat

– mondta lapunknak Baráth Zsolt, a HSA Group nyíregyházi irodavezetője.

– Megkérjük az engedélyeket. Bejelentjük, hogy mikor és kiket akarunk behozni az országba. A beérkező munkavállalókért a határra megyünk, elvisszük őket a szálláshelyükre, ahol két hétig karanténban vannak, csak utána kezdenek el dolgozni. Jelenleg olyan kárpátaljai és romániai munkavállalókkal állunk közvetítőként kapcsolatban, akik a járvány elejétől itt dolgoznak a megyében, és azóta sem hagyták el az ország területét. Új munkaerők már csak kisebb számban érkeznek, természetesen rájuk is azok a szabályok érvényesek mint a korábban érkezettekre. Jelenleg mintegy ezer munkavállaló dolgozik a mi közvetítésünkkel Magyarországon.

Felfüggesztett kezelés

Dr. Himinecz Gábor nyírteleki fogorvost is érintik a bevezetett szigorítások, hiszen kárpátaljaiként a mai napig erős szálak kötik a határ túloldalához.

– Érintenek, de csak részben, hiszen van olyan betegem, aki Kárpátaljáról járt át hozzám, így most fel kellett függesztenünk a kezelését. A magánéletemet annál jobban befolyásolja ez a helyzet, hiszen Kárpátalján, a tiszabecsi határátkelőtől hat kilométerre, Tiszapéterfalván élnek a szüleim és a nagyszüleim. Februártól pár héttel ezelőttig nem tudtunk találkozni, ami lelkileg nagyon megterhelő volt. Különösen a nagyszüleimnek, hiszen ők már eléggé idősek, és korábban gyakran tartottuk a kapcsolatot. Most valameddig könnyebb volt, de ismét bizonytalanná vált, mikor látjuk egymást legközelebb. Megtehetnénk, hogy átmegyünk egy hétvégére, de utána két hétig karanténban kellene lennem, és akkor nem tudnám ellátni a betegeimet.

– A korlátozások tudomásom szerint akkor oldhatók fel, ha a fertőzöttek száma negyven alá esik százezer lakosra vetítve. Ha régiókra vonatkoztatnák ezt a számot, és nem az egész országra, talán ismét karanténkötelezettség nélkül lehetne Kárpátaljára és onnan ide utazni, és amint hallom, van is ilyen elképzelés.

JG, MJ


Teszt a karantén alatt

Aki sárga besorolású országból érkezik Magyarországra, abban az esetben mentesülhet a kéthetes karantén alól, ha a SARS-CoV-2-tesztje negatív, de köteles egy második vizsgálatot is elvégeztetni – a piros országból hazatérőknek két negatív tesztre van szükségük. A teszt a karantén alatt is elvégezhető: a háziorvost kell megkérni arra, hogy jelezze a mentőszolgálatnak, melyik napon és milyen címre menjenek ki elvégezni a tesztet. Ha az eredmény negatív, kérvényezhető a karantén megszüntetése. A teszt elvégzése augusztus 1-jéig ingyenes, ezt követően fizetni kell érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában