Nagyhalász

2020.07.06. 07:24

Rétköz: a szépség és a nyugalom szigete

Vitál Katalin egy informatív rétközi képeslapot készített.

Fotó: Palicz István

A Nagyhalászban élő Vitál Katalin az egyik hetilapban figyelt fel egy cikksorozatra, amely hazánk kevésbé ismert tájainak szépségeit, értékeit mutatja be. Ennek mintájára ő egy informatív rétközi képeslapot készített.

– Szívügyemnek érzem, hogy megismertessem ezt a vidéket, ahol születtem. Megyénkben a Lónyai-főcsatornától a megye északnyugati határáig, a Tisza folyóig elterülő terület a Rétköz.

Valamikor a nagy folyó árterülete volt, víz borította. Talaja többnyire homok, kitűnő termőföld. A térség jellegzetes fái az akác, a nyár és a nyírfa, valamint a sok gyümölcsfa. A legfinomabb almafajták nálunk teremnek, de sok a zamatos őszibarack és meggy is.

– A táj szelíd, barátságos, romantikus, talán ezek teszik megunhatatlanná. Mindig találok benne felfedeznivalót, nemrégiben például Nagyhalász és Tiszabercel között pillantottam meg egy aranysárga kis homokdombot, a tetején virágzó akác­erdővel.

Az illatos fák alatt a madarak csodás éneke fogadott, úgy éreztem, mintha a szépség és nyugalom szigetén lennék – mesélte a képeslap készítője.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában