Nyírbogát

2020.07.06. 11:30

Szörnyű körülmények között éltek az állatok

Felszámoltak egy szaporítótelepet megyénkben, az állatmentő szervezeteket megdöbbentő látvány fogadta.

Alultáplált, bőrbetegségektől és fertőzésektől szenvedő, a végletekig kihasznált és borzasztó körülmények között tartott kutyákat, macskákat és kecskéket találtak a múlt héten a hatóságok és 11 állatvédő szervezet munkatársai Nyírbogáton.

Mint ahogyan lapunkban korábban megírtuk: a Mátészalkai Járásbíróság letartóztatta a szaporítótelepet üzemeltető férfit és nőt.

A pár már nem először veszélyeztetett állatokat, hiszen tavaly hasonló körülmények közül 108 kutyát szállítottak el ingatlanjaikról.

A múlt heti akcióban 58 ebet, 7 kecskét és 5 macskát mentettek ki és foglaltak le bűnjelként.

Nehéz szavakkal leírni mindazt, amit a mentésben önkéntesen segédkező állatmentők láttak a helyszíneken. Pompár Ágnes, a PCAS Állatmentő és Környezetvédő Egyesület tagja mégis megpróbálta lapunknak elmesélni, hogy milyen szörnyűségekkel találkoztak a szaporítótelep felszámolásakor.

– A rendőrség munkatársai három helyszínt biztosítottak, az első ingatlanról tizenkét állatot mentettünk ki – mondta el Ágnes. – Nem tudom másképp megfogalmazni: iszonyatos körülményekkel találkoztunk.

A kutyákat szemétben, sárban, saját fekáliájukban és vizeletükben találtuk, minimálisra szűkített mozgástérrel.

Kölyköket és felnőtt állatokat is tartottak, valamennyien már valamilyen bőrbetegségben szenvedtek, és hemzseg­tek bennük a bolhák a rossz tartás miatt.

A hatóságok és az állatmentő szervezetek nem működő hűtőládákban rothadó csirkefejeket találtak, melyeket néhány csomagban már szinte cseppfolyóssá változtatta a bomlás – a szaporítók ezeket szánták a kutyáknak táplálékul. A szag, a látvány és a rajzó legyek is egyértelműen mutatták, hogy ez az „eledel” alkalmatlan a kutyák etetésére.

Betegségek, fertőzések

– A másik két helyszínről még több állatot mentettünk ki, az egyiken hét még élő és két már elpusztult kecskét is találtunk – mondta el Pompár Ágnes.

– Az egyik nem sokkal az érkezésünk előtt, a másik napokkal előtte hullhatott el. A kecskéket egy nagyon kicsi helyre, élelem és víz nélkül zárták össze. Mindegyik lesoványodott, az egyiknek a hátáról szinte teljesen kihullott a szőre valamilyen bőrbetegség miatt.

Pompár Ágnes arról is beszélt, hogy a mentett állatok nagy része vészesen közel állt ahhoz, hogy összeomoljon a szervezete.

Több kutyát – többek között dobermanokat, boxereket, németjuhászokat és keverékeket – kicsi szállítóketrecekbe zárva vagy láncon tartottak, az egyik melléképületben mopszokat találtak, élelem, valamint elegendő és friss ivóvíz nélkül.

A kölyökmopszok nagy részének a szemei elfertőződtek, néhánynak a szemgolyói megnagyobbodtak, és a szaruhártyái elszürkültek, így valószínűleg teljes vagy részleges vakságban szenvednek életük végéig.

– Este tíz körül fejeztük be a munkát a szaporítótelepen. Volt olyan szervezet, amelyre ekkor még egy háromórás utazás várt a gondjaira bízott, mentett állatokkal.

Szeretném megköszönni a Nyírbátori Rendőrkapitányság dolgozóinak a maximális felkészültséget – tette hozzá Pompár Ágnes.

Tehetünk ellene

Ilyen borzasztó tartási körülményeket látva joggal merülhet fel az emberben a kérdés, mégis hogyan tudják a szaporítók értékesíteni ezeket az állatokat.

A PCAS állatmentői szerint ezeknek a kiskutyáknak háromféle sorsa lehet: még néhány hetes korukban elpusztulnak, itthon találnak számukra vevőket, vagy külföldre adják el a szaporulatot.

Ha pedig még időben gazdát is cserélnek a kölykök, a rossz tartás miatt kialakult betegségeiken lehet, hogy még így sem lehet segíteni, és nem élik meg a felnőttkort.

– Arra szeretnék kérni minden leendő állattartót, hogy ha nem az örökbefogadást választják, és mindenképpen fajtatiszta kiskutyát szeretnének, akkor nagyon figyeljenek oda, hogy kitől vásárolnak – hívta fel a figyelmet Ágnes.

– Intő jel lehet, ha például az ebnek nincs törzskönyve, vagy nem lehet megtekinteni a szülőpárt. Ne vegyék meg az autó-­csomagtartókból előhúzott vagy gyanús internetes hirdetésekkel kínált kiskutyákat, még akkor sem, ha sajnálatból vennék magukhoz az állatokat, hiszen mindezzel csak az illegális szaporítóipart támogatják.

NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában