javítják az úthibákat

2020.07.23. 20:00

Vadásznak a sok kátyúra

A heves esőzések miatt kialakult úthibák megszüntetése jelentette a legnagyobb feladatot a megyében.

Az utak úthálózati szerepe szerint ütemezik a munkákat

Fotó: KM

Mindig problémát jelent a kátyúk eltüntetésénél, hogy önkormányzati vagy közutas kezelésben vannak-e az utak.

– A melegaszfaltos technológiájú, nagy felületű útjavításra az idén nettó 130 millió forintot tudunk fordítani. Az útellenőrök folyamatosan járják a kezelésünkben lévő utakat, és jelzik az ott keletkezett kátyúkat. Az úthibákat az utak kategóriája szerint, illetve a kátyú méretétől és elhelyezkedésétől függően folyamatosan javítjuk – közölte Dicső Péter, a NyírVV Nonprofit Kft. közterület-kezelési igazgatója.

Ütemezetten végzik

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője reagált a kátyúkat érintő megkeresésünkre.

Általánosságban elmondható, hogy társaságunk a minden évben előre meghatározott központi, állami költségvetési forrásait az üzemeltetési és fenntartási feladatokra használhatja fel az országos közutakon.

– Vagyis a rendelkezésünkre álló anyagi fedezetek erejéig az országos közúthálózaton a lokális vagy nagy felületű javítási munkákat végezhetjük el. A kátyúzáson túlmutató, teljes körű felújítások külön hazai vagy európai uniós forrásokból készülhetnek el. Erre javaslatokat tehetünk, a beruházásokat pedig a külön erre a célra indított programokon keresztül, az ahhoz szükséges anyagiak biztosítása után indíthatjuk el.

– A területileg illetékes mérnökségeink ütemezetten végzik az alapüzemeltetési és -fenntartási feladatokat valamennyi kezelésünkben lévő megyei útszakaszon, kiemelten a kátyúzást, a növényzetgondozási munkákat (kaszálást), úttartozék (például jelzőtábla, vezetőoszlop) cseréket, burkolatjelfestéseket, táblázásokat. Nagy felületű burkolatjavításokat is végeztünk a fő- és az összekötő utakon. Az útellenőreink, illetve a társszervek és a közlekedők jelzései, valamint az utak úthálózati szerepe szerint ütemezzük a munkákat, és folyamatosan dolgozunk a burkolathibák javításán.

A Magyar Közút dolgozói a járványügyi helyzet ideje alatt váltott műszakban, a szabályok betartásával is maradéktalanul ellátták az alapvető üzemeltetési és fenntartási feladatokat.

– Az elmúlt időszak heves esőzései miatt kialakult úthibák megszüntetése, a burkolat takarítása, vízelvezető rendszerek helyreállítása jelentette a legnagyobb feladatot Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – tette hozzá végezetül Pécsi Norbert Sándor.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában