Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.07.09. 11:30

Vaskos számlát nyújtott be az időjárás

A biztosítók által kifizetett összegek és a kártartalékok elérhetik az ötmilliárd forintot.

Fotó: Pusztai Sándor

Özönvízszerű esőzések, villámlás, jégeső, beázás – a júniusi időjárás a nyári „viharszezon” teljes repertoárját felvonultatta az elmúlt hetekben, óriási károkat okozva ezzel a vállalatoknak és a lakosságnak egyaránt. A biztosítókhoz a múlt hét végéig több mint harmincnégyezer lakossági bejelentés érkezett, melyek alapján a kárráfordítás összege elérheti a hárommilliárd forintot – tájékoztatott a Magyar Biztosítók Szövetsége.

A Mabisz összesítése alapján több mint háromezer bejelentés érkezett a vállalati, ipari, állami, valamint önkormányzati vagyont érintő károkról, melyek összege több mint kétmilliárd forintot emészt fel, így a teljes júniusi viharszámla feltehetőleg meghaladja majd az ötmilliárd forintot – tájékoztatta lapunkat Lambert Gábor, a Mabisz kommunikációs vezetője.

A megszaporodott kár­események miatt lapunk utánajárt, mire érdemes figyelni, ha valaki biztosítást szeretne kötni az otthonára. Mészáros Rinaldó, a Gyémántház Biztosítási Alkusz Kft. ügyvezetője elmondta, a viharos időjárás miatt a házakra, autókra dőlt fák, a jégeső, illetve a nagy mennyiségű csapadék miatti beázás és elöntött pincék a leggyakoribb káresemények.

Többen kötnek biztosítást

– A bejelentések száma ugrásszerűen megnőtt, de mivel sokan csak a bajból tanulnak, a biztosításkötések is erőteljes növekedést mutatnak. Lakásbiztosítást és cascót is sokan kötöttek az elmúlt hetekben, és sajnos olyanok is vannak, akik az időjárást kihasználva szeretnének a biztosítási összeggel spekulálni. Ők a kár­esemény után gyorsan kötnek egy biztosítást, és várják az összeget, de az ilyen spekulációt a biztosítók rendszerint elutasítják – árulta el Mészáros Rinaldó, akit a biztosítási események részleteiről is kérdeztünk.

A falvakban még elég sok alap nélküli vályogház van, de a tulajdonosoknak tudniuk kell, hogy az ilyen épületek falainak átázása nem minősül biztosítási eseménynek.

– Azért fontos ezt kiemelni, mert a biztosítók többsége ilyen házakra nem köt lakásbiztosítást, azonban sajnos van olyan társaság, amelyik megengedi a kötést, de aztán nem rendezi a károkat – emelte ki az ügyvezető.

– A casco minden viharkár esetén fizet az ügyfélnek: a gépkocsira dőlő fa, a magas víz­állás miatt meghibásodó motor, esetleg jégkár mind-mind a biztosítás részét képezik.

– Az alapbiztosítások már viszonylag kis összegért köthetők, az elemi károk esetén fizet a biztosító, viszont a tulajdonos hibájából bekövetkezett törésre nem vonatkoznak. Aki biztos abban, hogy jól vezet, de fél az elemi károktól, annak ez az ideális választás – ismertette az olcsóbb gépjármű-biztosításokat Mészáros Rinaldó, aki a lakásbiztosítások kiegészítő szolgáltatásairól is beszélt.

Kiegészítő szolgáltatások

– Az elemi károkra minden lakásbiztosítás kiterjed, de nagyon fontos, hogy a melléképületeket is vonjuk be a biztosítási körbe, hiszen az időjárás azokban is komoly károkat okozhat. Ugyanazok a feltételek érvényesek, mint a főépületre, de számos kiegészítő biztosítás is választható. Vízkár és csőtörés minden lakásbiztosításban szerepel, de a kiegészítő tételekkel arra is van lehetőség, hogy csőtöréskor elfolyt víz értékét is megtérítse a biztosító.

A kiegészítő szolgáltatásokra a villámcsapások miatt is szükség lehet, hiszen a biztosító csak akkor fizet, ha a saját lakásunkba csapott be a villám.

– A villámlás azonban akkor is tönkreteheti a lakás elektromos berendezéseit, ha a szomszéd házba csap be, ebben az esetben viszont nem fizet a biztosító. Az indukciós hatás okozta károkat kiegészítő biztosítással tudjuk kivédeni. A lakásbiztosítást mindig körültekintően kell megkötni, hiszen rengeteg szolgáltatás érhető el, mindenki azokat az opciókat csatolja a szerződéshez, amire szüksége van – részletezte a kiegészítő szolgáltatások előnyeit Mészáros Rinaldó.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában