Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.08.31. 20:00

A dolgozókat és folyóinkat óvnák

A megyei közgyűlésen bejelentették azt is, hogy Tóth László megyei főépítész nyugdíjba vonul, a helyére Dudás Ede lép.

Nem a fő szabály szerinti csütörtöki napon, ezúttal hamarabb, hétfőn tartották meg az őszi-tavaszi időszak első – egyébként rendkívüli – közgyűlését a megyei honatyák, amely rövidebb is lett a megszokottnál. Az öt napirendi pont ráadásul sok izgalmat nem is tartogatott, hiszen jobbára határozatok végrehajtásáról, rendeletmódosításról, egyéb hozzájárulásokról kellett dönteni.

Vajon mi van a háttérben?

Habár vitát nem generált, annál több szó esett viszont a vásárosnaményi ARJ Ruhagyár Zrt.-ben pórul járt és bér nélkül maradt munkavállalókról, akiknek a helyzete máig nem rendeződött megnyugtatóan. Ahogy azt a város polgármestere, Filep Sándor a közgyűlés előtt felvázolta, hányatott sorsú cégről van szó, amelyet a mindenkori magyar kormányoknak már többször, legalább négyszer-ötször meg kellett menteniük.

A helyzetet azért tartja a városvezető személyes tragédiának, mert a gyár alkalmazottainak 65 százaléka vásárosnaményi, a fennmaradó 35 százalék pedig beregi munkavállalókból tevődött ki, és most több százan állnak a teljes létbizonytalanság küszöbén. Ismét megerősítést nyert, hogy a kialakult helyzet okáról egyelőre semmi konkrétumot nem lehet tudni.

– Az angol érdekeltségű üzem komoly fejlesztés előtt állt, aláírásra várt egy 45 százalékos ipartámogatás, a tulajdonos ingatlant vásárolt, és többfelé bemutatta annak az új üzemrésznek a terveit, ahol további 1300 dolgozót foglalkoztattak volna. Nem tudni, mi lehetett a háttérben, de mégiscsak történhetett valami. Már januárban sem volt minden rendben, hiszen a beszállítókat sem tudták kifizetni. Talán ha nem jött volna közbe a Covid, minden másképpen alakul – sorolta az észrevételeit a polgármester.

Filep Sándor elmondta: a havi 150 milliós bérköltséggel, és 50-70 milliós rezsiköltséggel működő gyárban áprilisban kaptak utoljára bért az emberek, a tragikus helyzet láttán ugyan kormányzati segítséggel 350 fő részére előkészítettek egy bértámogatást, de a tulajdonos már ezt sem írta alá, és semmiféle tekintetben nem mutatkozott együttműködőnek. Úgy hírlik, hogy mintegy 250 ember már talált másik állást a környéken magának, de legalább ugyanennyi dolgozó számára semmiféle kilátás sincs.

Tragikus patthelyzet

Kialakult tehát egy patthelyzet, ugyanis ahogy arra dr. Veres János a közgyűlési patkó ellenzéki oldalán helyet foglaló tagja felhívta a figyelmet, nem rendeződhet a cég helyzete, amíg nincs kijelölve felszámoló. Addig az elmaradt béreket sem lehet kifizetni a munkaerő-piaci alapból.

– Külső politikai nyomásra van szükség – hangsúlyozta dr. Veres János, és arra kérte a közgyűlés elnökét, hogy vizsgálja fölül a vállalható szerepvállalását, és vesse latba minden befolyását az ügy érdekében.

A ruhagyár helyzetét illetően eddig sem volt, és azóta sincs politikai vita a képviselők között, mindenki segíteni szeretne a bajba jutott dolgozókon. Abban is mindenki egyetértett, hogy leginkább új tulajdonosra lenne szükség, és Filep Sándor szerint ez idáig 2-3 komoly érdeklődő is akadt.

Adorján Béla jobbikos képviselő az elmondottakat annyival egészítette ki, hogy a jelenlegi munkaadó, aki a cégét a dubaji szabadkereskedelmi zónában jegyeztette be – olyan kényszerpályára kényszeríti a dolgozóit, hogy közös megegyezéssel bontsanak szerződést, csakhogy ne kelljen végkielégítést adni.

Seszták Oszkár, a közgyűlés elnöke megígérte, hogy minden tőle telhetőt megtesz, hozzátéve persze, hogy amikor a kormány sem tud hatást gyakorolni a ruhagyár tulajdonosára, ehhez képest a közgyűlés elnökeként meglehetősen korlátozottak a lehetőségei.

A főügyészhez fordulnak

A közgyűlés másik érdekes bejelentését Adorján Béla tette, aki a FETIVIZIG-től kapott adatokra hivatkozva a Tisza és a Szamos védelmében szólt. Elmondta, hogy évente 40 mérhetően komoly szennyezés érkezik a folyóinkon, s van olyan időszak, amikor percenként 300-500 pillepalackot kell begyűjteniük a szakembereknek. Július közepéig a Tiszáról 1686 köbméternyi szemetet távolítottak el, benne 251 köbméternyi tömörített műanyaggal, ugyanez az aránypár a Szamoson 846, illetve 82 köbméter volt.

Ez olyan mértékű károkozás, ami miatt büntetőfeljelentés kérelmével dr. Polt Péter legfőbb ügyészhez fordulunk – jelentette be Adorján Béla.

MJ

Illusztráció: Légből Kapott

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában