Nem adjuk a kórházunkat!

2020.08.01. 16:03

„Nem adjuk a kórházunkat!” – skandálta a tömeg Vásárosnaményban

„Nem adjuk a kórházunkat!” – skandálta a tömeg azon a szombat délutáni demonstráción, amit az azonos nevű, több mint hatezer követőt számláló Facebook-csoport létrehozója, dr. Sápi Mónika szervezett a vásárosnaményi kórház főbejárata elé.

Fotó: Dodó Ferenc

A rendezvényen nem csupán ő, számos ellenzéki országgyűlési képviselő és a kórház sorsáért aggódó „átlagember” is felszólalt. A főszervező hangsúlyozta: a megmozdulás célja a nagy múltú, helyi kórház fekvőbeteg osztályainak azonnali újraindítása, ezt szeretnék elérni azzal, hogy hallatják a hangjukat a virtuális és a fizikai térben.

– Nem vagyok egyik pártnak sem a tagja, bábuja, el- vagy lekötelezettje, több ezer beregi lakoshoz hasonlóan azonban fontosnak tartom, hogy kiálljunk a kórházunk megfelelő működése mellett. Márciusban a járványügyi helyzet miatt három lépcsőben, három nap alatt ürítették ki a gyógyító intézményt: elsőként megszüntették a rehabilitációs osztályt, majd a krónikus ápolási osztályt áthelyezték az aktív belgyógyászati részlegre, végül a teljes kiürítés mellett döntöttek az illetékesek.

Jelenleg Covid-kórházként van nyilvántartva az intézmény, amelyben egyetlen aktív ágy, egyetlen „koronás” beteg sincs. Nagy szerencse ez több szempontból is, a kórházi dolgozók elmondása szerint ugyanis egyetlen megbízhatóan működő lélegeztetőgép sem található már a kórházban, karbantartásra szorul a kiépített oxigénellátó-rendszer, és a beléptető zsiliprendszernek is híján van a járványügyi kórház. Megyénkben egyedül itt nem indították újra a korábban bezárt fekvőbeteg osztályokat, így a gyógyítóknak, ápolóknak és a betegek hozzátartozóinak is távoli kórházakba kell utazniuk.

 

Azt ígérték, újraindul...

– Nemrégiben ígéretet kaptunk arra, hogy ősztől visszaállítják a naményi intézményben a belgyógyászati, krónikus, illetve ápolási osztályt, két másikról, a gyermek- és a rehabilitációs osztályokról azonban furcsamód nem tettek említést. Nem vagyunk hajlandóak lemondani az utóbbiakról sem, sőt, követeljük, hogy valamennyi osztályt „azonnal”, vagyis legkésőbb augusztus 10-én, hétfőn újra bocsássák a betegek és az értük dolgozók rendelkezésére! – hangsúlyozta dr. Sápi Mónika, majd emlékeztetett: 1952-ben szülőotthonként kezdte meg működését az intézmény a régi tüdőgondozó helyén, 1958-ban kórház lett két orvossal és 80 betegággyal. 1959-ben négy segédorvossal bővült a gyógyító team, 1966-ban pedig átadták a mai, Ady Endre úti intézményt, amelyet a vásárosnaményiak kommunista szombatokon a saját kezükkel építettek fel.

Ötvennégy éve 235 kórházi ággyal szülészet, belgyógyászat, sebészet és gyermekgyógyászat működött itt, 2020 februárban már csak 120 betegágy állt rendelkezésre, most, augusztusban pedig egyetlen beteg sem fekszik abban a kórházban, amely a hetvenes évek végén a megye legjobb kórháza volt, a kilencvenes évek végén pedig 3,5 milliárdos fejlesztésen, megújuláson esett át! Az elmúlt évtizedek alatt sajnos hagyták, hogy leépüljön a betegek mentsvára: elvették azt a két osztályt, ami a legtöbb pénzt hozta a kórháznak, a nőgyógyászatot, szülészetet és a sebészetet, pár éve pedig egy tollvonással szüntették meg a sürgősségi ellátást. Bár azt ígérték, utóbbi újraindul majd, ez sosem történt meg, ezért okkal tarthatunk attól, hogy ha nem emeljük fel a szavunk, ez a sors vár a gyermek- és a rehabilitációs osztályra is. A térségben élők úgy érzik, ez a kórház az övék, értük épült, illetve ők „építették”, éppen ezért harcolni is hajlandóak a „befagyasztott” ellátások újraindításáért. Alkuról szó sem lehet, ha kell, újra és újra utcára vonulunk, hogy világgá kiáltsuk: „Nem adjuk a kórházunkat!” – nyomatékosította dr. Sápi Mónika.

Változatlan kapacitásokkal

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház sajtófőnöke, Vitkai Éva lapunk kérdésére válaszolva, a vásárosnaményi telephelyen szeptemberben újrainduló ellátásokkal kapcsolatban elmondta: a naményi kórház a járvány ideje alatt is működött, folyamatosan a betegek rendelkezésére állt a sürgősségi járóbeteg-ellátás és a diagnosztikai tevékenység.

- Szeptember elsejétől a jelenleg Fehérgyarmaton működő belgyógyászati fekvőbeteg-ellátó osztályok változatlan kapacitásokkal kezdik meg, illetve folytatják működésüket a vásárosnaményi telephelyen belgyógyászati aktív, krónikus, valamint ápolási osztályokkal.

„Amit megtehetünk, megtesszük”

Vásárosnamény polgármestere így nyilatkozott a Kelet-Magyarországnak: – Városvezetőként természetesen az első és legfontosabb számomra a betegbiztonság, az, hogy az itt élők megfelelő egészségügyi ellátást kapjanak – mondta a demonstrációval kapcsolatban Filep Sándor. A polgármester szerint azt mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy a város és a városvezetés nem fenntartója, nem üzemeltetője vagy működtetője a kórháznak, az ugyanis állami feladat. – Amit megtehetünk – a betegek érdekeit képviseljük, kiállunk a kórházunk mellett és a gyógyításért –, azt megtesszük, de a szakmai döntéseket nem mi hozzuk.

PI, BM, KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában