agrometeorológia

2020.08.10. 17:43

A hőségnapokat heves nyári viharok szakították meg

Fülledt, nyári meleg jellemezte augusztus első dekádját, de a hőségnapok sorozatát heves nyári viharok szakították meg.

Fotó: pixabay

Hosszú idő után először emelkedett ismét számottevően a sokéves átlag fölé az időszaki középhőmérséklet, a hónap első harmadának átlaga 22-24°C között alakult, mely 1,5-3 fokkal haladja meg a szokásos értékeket. Sorjáztak a hőségnapok, kilencedikéig csupán 3-4 alkalommal maradt 30°C alatt a napi csúcshőmérséklet a megyében, ám ekkor is stabilan 25 fok feletti maximumokat mérhettünk. Köszönhettük ezt a térségünk időjárását alakító nyugat-európai ciklonrendszernek, melynek elő-, azaz meleg oldalán szubtrópusi eredetű légtömegek érkeztek hazánk fölé.

A kánikulai meleg eleinte kevésbé terhelte az állati és emberi szervezetet, hiszen hajnalonként 11-16 fokra hűlt a levegő, az időszak második felében azonban a fülledt napok után 16-20 fokos minimumok következtek, alig frissült az idő. A hőstresszt jelző 25 fokos napi középhőmérsékletet hatodika táján értük el a megyében, de azt követően néhol a 27 fokot is megközelítette az átlag. A hőséget növényállományaink viselték legjobban, a melegigényes kultúrák a változatlanul optimális vízellátottság és a szokásosnál negyedével magasabb napfényes óraszám hatására ritkán tapasztalt intenzív növekedést mutattak. A terméskötés és az érés szempontjából is kedvező időjárási feltételek a legtöbb zöldség és gyümölcskultúrában bőséges termést ígérnek, s hasonlóan biztató képet mutatnak a szemtelítődés fenofázisában járó kukorica és napraforgótáblák is.

A gyomok fejlődése, valamint a gombás és baktériumos kórokozók fertőzőképessége ugyanakkor még mindig igen erős, noha az időszakban csupán egyetlen alkalommal fordul elő számottevő csapadék. Az ötödikén virradóra átvonult zivatarrendszer – amellett, hogy kissé visszavetette a felmelegedés ütemét – elsősorban a megye nyugati felében okozott bőséges csapadékot, néhol a felhőszakadások nyomán 50-60mm-es hozam is előfordult. A középső vidékeken 20mm körül alakult a jellemző csapadékösszeg, míg a keleti határszél most jobbára kimaradt, arrafelé 5mm is csak elvétve gyűlt össze. A Tisza-vidéket sújtó özönvízszerű esők mellett a viharos szél jelentkezett a zivatarok idején heves kísérőjelenségként, de jelentősebb károk csak kis körzetekben keletkeztek.

Debreceni Egyetem, AKIT DTTI

Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában