Nyírvasvári őrangyalok

2020.08.28. 14:00

Amikor a nyírvasvári postás meglátta, már a legyek is ellepték a kutyát

Két civil állatvédő mentette meg a pusztulástól Frodót, a kút mellé kötött kutyát.

Ilyen állapotban volt Frodó, amikor az alapítványhoz került

Forrás: ÁLLATBARÁT ALAPÍTVÁNY

Frodó csont és bőr volt. Amikor a nyírvasvári postás meglátta, már a legyek is ellepték a kutyát, ami a pusztulás szélén volt. A nyakába belevágott a bálázómadzag, miközben öt méternél nem volt messzebb a gazdájától, aki azt mondta, nem vette észre, a kutya milyen állapotban van. Frodó őrangyalainak köszönhetően már egy menhelyen gyógyul.

Bejárta a közösségi médiát Frodó története. A nyírvasvári másfél éves keverék kutyát szinte az utolsó pillanatban mentette meg két helyi civil állatvédő, Vita Beatrix, valamint Klári, aki kérte, csak ezen a nevén említsük.

Frodó ma már a nyíregyházi Állatbarát Alapítvány telephelyén heveri ki az utóbbi hetek megpróbáltatásait.

A romatelep kóborkái

Nyírvasvárit kétféle úton lehet megközelíteni Nyírbátorból. Az egyiken vezet be Klári párja, Lajcsi, s ahogy a romatelepnél bejutunk a faluba, kiszállunk.

– Frodót nem itt találtuk – mondja Klári –, ezt a helyet csak azért mutatjuk meg, mert ha valaki Nyírpilisen vagy Piricsén megunja a kutyáját, akkor erre a bekötőútra hozza, és itt rakja ki.

A kóborló kutyák nem maradnak sokáig gazda nélkül, a telepen egy portán sincs zárt kapu, és a magányos ebek előbb vagy utóbb kikötnek valamelyik háznál. Bekéredzkednek valahová, ahol embert látnak.

– Az itteni romák többsége egy kutyát sem rak ki, ami betéved – mondja Vita Beatrix –, hanem befogadnak minden jószágot, és a maguk módján, lehetőségeik szerint, de igyekeznek gondoskodni róluk. Van olyan ház, ahol már öt ilyen kutya szaladgál az udvaron, őrzi a portát.

– Senkit sem köteleznek arra, hogy kutyát vagy macskát tartson, de az igenis elvárható, hogy ha már valaki állatot vett magához, akkor megfelelően gondoskodjon is róla – teszi hozzá Klári, miközben tovább indulunk.

Frodó megmenekülése

Egy nyitott kapujú portához érkezünk, Klári, aki egyébként postásként rója az utakat, itt talált rá Frodóra. A háziakat keressük, de kiabálásra sem jön ki senki. Az egyik szomszéd nem rest, bemegy az udvarra, majd a házba is, de hamar visszajön a hírrel, senki nincs otthon.

– Postásként dolgozom a faluban, minden kutyát és macskát ismerek a körzetemben – mondja Klári. – Ha munka közben meglátok egy kóborló állatot, rögtön tudom, kihez tartozik. Ilyenkor vagy a gazdájának szólok, vagy a páromat hívom, hogy vigye biztos helyre, amíg visszakerül a tulajdonosához, nehogy elüsse valaki. Pár napja, amikor itt mentem el, akkor csak az egyik kutyát láttam, a pincsikeveréket. A másik kutya nem volt sehol, aztán láttam, az udvari kútnál meglebben valami, és a következő pillanatban rengeteg légy szállt fel. Az volt Kicsi, mert akkor még úgy hívták, a Tibi kutyája. Amikor közelebb mentem, szinte rosszul lettem a látványtól. Szerencsétlen eb csont és bőr volt, csak feküdt tehetetlenül.

Egy szalmabála madzagjával kötötték ki a kút mellé, se ennivaló, se víz nem volt előtte. A madzag úgy belevágódott a nyakába, hogy már átvitte a bőrt, és a csupasz húst vette körül. A kutyát ellepték a légylárvák, amelyek ették már a húsát. Azonnal hívtam Beát, akivel három éve együtt mentjük Nyírvasváriban az állatokat.

Altatásban kezelték

– Rögtön szóltam a nyíregyházi alapítványnál Novák Évának – veszi át a szót Vita Beatrix –, aki megígérte, rögtön indulnak. Közben szólt a rendőröknek. Elvitték mind a két kutyát, majd másfél órán át voltunk tanúkihallgatáson a rendőrségen. Úgy tudom, az alapítvány feljelentést tett állatkínzás miatt.

Kicsi első lépésként a Frodó nevet kapta, majd állatorvoshoz vitték a végletekig legyengült kutyát, ahol altatásban végezték a nagy fájdalommal járó kezeléseket. Megtalálásakor Frodó súlya hét kiló volt. Egy ilyen termetű kutya átlagos testtömege 14-16 kiló.

– Amikor levágták a kötélről, a kutya a fájdalomtól elájult – mondja Lajcsi még most is felháborodva. – Amikor a kapun kívül magához tért és felállt, megcsóválta a farkát, és megpróbált visszamenni a portára, mert azt tekintette otthonának. Nagyon remélem, hogy ha felépül, olyan helyre kerül, ahol vigyáznak rá és szeretik. Egyetlen állat sem érdemli meg, hogy így bánjanak vele. Ez állatkínzás.

Az élet karanténban

A nyíregyházi Állatbarát Alapítványnál elmondták, amikor először látták Frodót, arra gondoltak, már beletörődött a sorsába, feladta a reményt. Jelenleg karanténban van, látogatókat nem fogadhat. Bár szerencsére rendesen eszik, sokat pihen, felépülése még hosszú hetekig eltarthat. Az alultápláltságból hamar felerősödhet, a külső sebek előbb-utóbb begyógyulnak, remélhetőleg a lelki megpróbáltatások is elmúlnak.

Frodó jobban van, és várja az új gazdáját. Az igazit.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában