Megrohamozták a felnőttképzőket

2020.08.23. 14:00

Az idén még könnyebb bizonyítványt szerezni

Még a régi feltételekkel indulnak tanfolyamok – érdemes ezt kihasználni.

Meglepően népszerű lett a demenciagondozó képzés

Forrás: illusztráció / shutterstock

Az oktatási rendszer átalakítása miatt a felnőttképzéssel foglalkozó intézmények már csak az idén év végéig indíthatnak tanfolyamokat a jelenlegi feltételekkel, emiatt jelentősen megnőtt az érdeklődés a rövidebb idő alatt, rugalmasabban megszerezhető OKJ-s szakmák iránt. – Az új szabályozás évekre iskolapadba ülteti majd a tanulni vágyókat, akik csak kijelölt vizsgahelyszíneken válthatják majd bizonyítványra a tanúsítványukat. Ezért aki teheti, még az idén elkezd, illetve elvégez valamilyen piacképes képzést – mondja Pikó Dafna Tünde, a komoly szakmai múlttal rendelkező Pinkerton Tanoda Kft. ügyvezetője.

Arról, hogy mekkora piaci értéke van napjainkban az OKJ-s szakképesítéseknek az egészségügyi, a pedagógiai, a biztonsági szférában, jól példázzák az alábbi történetek.

– Tudunk olyan munkaadóról, aki hajlandó hónapokat várni, hogy leendő alkalmazottja levizsgázzon nálunk mint óvodai dajka, a tanuló már ennél a cégnél tölti a szakmai gyakorlatát is. Előfordul, hogy a főiskolára, egyetemre készülők a felvételi többletpontok miatt döntenek az OKJ-s képzés mellett. Volt, hogy gyárban, 3 műszakban dolgozó házaspár jelentkezett hozzánk, mert nem csupán tanulási, hanem életmódváltási és kitörési lehetőséget is láttak az átképzésben – mesélte el lapunk érdeklődésére Pikó Dafna Tünde, a nyíregyházi Pinkerton Tanoda Kft. ügyvezetője.

– Minden várakozást felülmúlt a demenciagondozó-képzésre jelentkezők száma, jövő évtől ugyanis törvény írja elő, hogy a demens betegeket (is) gondozó szociális intézményekben műszakonként legalább egy ilyen képesítésű dolgozót kell foglalkoztatni – mutatott rá Pikó Dafna Tünde.

Mágnesként vonzza őket

– A képzési palettánkhoz hasonlóan, a hozzánk jelentkező tanulók motivációja és korosztálya is változatos – mondja Oroszné Csobolya Viktória, a vásárosnaményi székhelyű, de az ország több pontján OKJ-s tanfolyamokat, szakképzéseket szervező Projekt Oktatási és Szolgáltató Kft. oktatásszervezője. – Aranykalászos gazda, falusi vendéglátó, személy- és vagyonőr, szociális gondozó, kisgyermekgondozó és -nevelő, eladó, boltvezető... – sorolja a legnépszerűbb képzéseket Viktória, hozzátéve: bizonyos képzések esetén a bemeneti feltétel mindössze a 8 általános vagy az érettségi bizonyítvány, néhol elengedhetetlen bizonyos előképzettség.

– Boltvezetőnek csak az jelentkezhet, aki eladóként már bizonyított, a diétásszakács-tanfolyamot csak szakács végzettségűek kezdhetik el. Az országos bölcsődei program meghirdetése óta mágnesként vonzza az érdeklődőket a kisgyermekgondozó és -nevelő szakképzés, az aranykalászosgazda-képzés népszerűsége pedig a kilátásba helyezett pályázati lehetőségekkel magyarázható. Bár a járványügyi helyzet az idén rányomta a bélyegét az idegenforgalomra, a kereskedelemre és a vendéglátásra, mégis sokan ülnek iskolapadba, hogy át- vagy továbbképezzék magukat ezeken a területeken. Szolgáltatásainkkal elsősorban a Vásárosnaményi járás munkaerőpiaci igényeit igyekszünk kielégíteni. Hisszük és valljuk, hogy a tudás gyarapítása mindig a legjobb befektetés – summázta az oktatásszervező.

Nem mindegy, mi motivál tanulásra

– Az OKJ-s tanfolyamok akkor lehetnek eredményesek, ha a szervezők, az oktatók és a tanulók is megfelelő céllal és hozzáállással vágnak bele a képzésbe – mondta Szi­lágyi-Bécsi Tímea, az INT-Solution Üzleti Tanácsadó Kft. tulajdonos-ügyvezetője. – Nem azért kell elmenni egy tanfolyamra, mert valaki finanszírozza, és addig is kapok némi ellátást (például a munkaügyi központok által szervezett tanfolyamok esetén), hanem azért, mert valóban abban a szakmában szeretnék elhelyezkedni, dolgozni!

– A jelenlegi helyzetben sokan döntöttek úgy, hogy átképzik magukat, ezért érdemes megnézni, hogy mik azok a hiányszakmák, amelyekben viszonylag rövid idő alatt munkát lehet találni a tanfolyam elvégzése után. Ilyen például a hegesztő, a lakatos, a villanyszerelő, de viszonylag sok keresésünk van teszt folyamattechnikus munkakörben is, amihez elektronikaitechnikus- vagy műszaki informatikai technikus végzettség szükséges. Nagy a kereslet a varrók iránt is, így akinek jó a kézügyessége, érdemes elgondolkodnia ilyen képzésen – tette hozzá Szilágyi-Bécsi Tímea.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában