Kelet-retro

2020.08.22. 07:00

Emberre támadt a szarvasbika Magyon, autós üldözés Mátészalkától Nyíregyházáig

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

1990. augusztus 22., szerda

Autós üldözés Mátészalkától Nyíregyházáig

Bűnügyi filmekben láthatók hasonló jelenetek: a gyanúsítottak gépkocsival menekülnek Nyírbátor, majd Nyíregyháza irányába, s több rendőrségi kocsi üldözi őket. Végül a kör bezárul, s a meggondolatlan fiatalok, ha nehezen is, de engedelmeskednek, és igazolják magukat.

Hétfőn hajnalban az egyik mátészalkai ABC-áruház közelében egy gépkocsiban négy fiatalember gyanúsan várakozott. Az URH-s rendőrjárőr igazoltatni akarta a várakozókat. Ám a volánnál ülő nagy gázzal indított, és gyorsan hajtott Nyírbátorig, ott körbefordult, és visszahajtott Mátészalkára. Már várta a menekülőket egy másik rendőrségi kocsi s a mellette álló rendőr hiába adott le megállj jelzést, a menekülő gépkocsi kis híján elütötte.

A menekülők Mátészalkáról Nyíregyháza felé vették az irányt. A jó rendőrségi hírláncnak köszönhetően egy vásárosnaményi rendőrségi kocsi is üldözőbe vette a menekülőket, Nyíregyháza előtt pedig három rendőrkocsi vonult ki a menekülők „fogadására”.

A megyeszékhely szélén, a benzinkútnál a menekülőket körbefogták. Egyikük menekülni akart, és rátámadt a rendőrre. Kiderült: a gyanús kocsit egy 17 éves mátészalkai fiatalember vezette, a kocsi hátsó ülését kiszedték... Az ügyben a vizsgálat tart.

2000. augusztus 22., kedd

Emberre támadt a szarvasbika Magyon

Különleges baleset történt Magyon: szarvasbika támadt meg egy kapáló asszonyt, akit súlyos sérülésekkel szállították a nyíregyházi traumatológiára. A megyei kórházban megtudtuk, az érintett asszony állapota még mindig súlyos, az intenzív osztályon ápolják, de hétfőn délután már lehetőség nyílt arra, hogy néhány percig beszéljünk vele.

„Ma már jobban érzem magam, de teljes napok kiestek az emlékezetemből. Azt a pillanatot azonban soha nem felejtem, amikor az a hatalmas állat rám rontott, először el se akartam hinni, de gondolkodásra nem volt idő. Az agancsával döfködött. Én a földre estem, ahol még mindig taposott. Visszaszorítottam a lélegzetem, mert úgy éreztem, akkor alábbhagy a tombolása. Végül elment, én meg véresen kivonszoltam magam az útra. Egy traktorral vittek be a faluba, aztán már jött is a mentő. Akkor megnyugodtam, de talán el is vesztettem a eszméletem. Agy- és hasműtétem is volt, a bal szememre többé nem látok, de végződhetett volna rosszabbul is az egész”- mondta a Kauzsay-tanyán élő asszony.

„Ritka, de nem példa nélküli az ilyen eset. Nem a mi megyénkben, de már volt arra példa, hogy őzbak idős asszonyt ölt meg. Érdekes, hogy jobbára nem erdei vadakkal, hanem a települések közelében, netán háznál tartott őzbakkal, gím- vagy dámszarvassal fordul elő ilyen baleset. Ezek a jószágok megszokják az embert, nem félnek, mi több, talán érzik is, hogy erősebbek az embernél, ami egy több, mint kétmázsás szarvasbika esetében – mint a magyi volt – ez így is van. Bonyolítja a helyzetet, hogy bizonyos időszakokban kiszámíthatatlanná válik a viselkedésük, ráadásul ilyenkor az állat nem mindig tud különbséget tenni ivari feromonok illata között, s az ösztönöktől indíttatva megtörténhet a baj” – mondta Plavecz János megyei fővadász.

Egy szarvasbikát még az eset napján kilőttek, az agancsain található vérnyomok és a sérült vérmintája segíthetnek a történet tisztázásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában