autósok figyelem!

2020.08.06. 20:00

Fekete-fehér lesz a zöldkártya

A járványhelyzetre és a nyári szabadságolásokra hivatkozva átmeneti időszakot biztosítanak az átállásra.

Fotó: Shutterstock, a szerző

Hatályba lépett az a pénzügyminisztériumi rendelet, amely a jövőben lehetővé teszi a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétét igazoló zöldkártya fekete-fehér alapú kibocsátását.

Kétoldalú megállapodás

– A Magyarországon megkötött gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés kiterjed az Európai Gazdasági Térség tagállamainak területére, valamint Svájcra és azon további országokra, amelyekkel erről kétoldalú megállapodás született. Ennek keretében egyes országok, köztük az összes uniós tagállam, külön megállapodás alapján a fedezet igazolásául elfogadják a gépjármű forgalmi rendszámtábláját.

Azokba az országokba viszont, amelyek csak a Zöldkártya Rendszerben vesznek részt, a rendszámegyezményben viszont nem, a biztosító által kibocsátott és a fedezet meglétét igazoló zöldkártya szükséges a határátlépéshez

– említette Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) kommunikációs vezetője. A magyar autósoknak ma a szomszédos országok közül csak az Ukrajnába belépéshez kell ezzel rendelkezniük. Vannak azonban olyan országok, ahol a Mabisz annak ellenére javasolja a zöldkártyát, hogy azok a rendszámegyezmény részesei. Ezen országok köréről a szövetség a honlapján rendszeresen tájékoztatást ad.

A hagyományos, papíralapú igazolásokat néhány éve elektronikusan is terjesztik. Eddig több biztosító élt a lehetőséggel, több tízezer zöldkártya jutott el ilyen módon az ügyfelekhez. A zöldkártyák használatának további egyszerűsítéséért nemzetközi megállapodás született azért, hogy az egyes, ehhez csatlakozó tagállamok, illetve biztosítóik a jövőben fekete-fehér alapon tudják kibocsátani a fedezetigazolást.

Egyeztettek a tagokkal

Amint a Magyar Közlönyben megjelent, még aznap hatályossá is vált a pénzügyminisztériumi módosító rendelet.

A Zöldkártya Rendszer hazai szervezete, a Nemzeti Iroda (amit a Mabisz működtet) mindegyik, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással foglalkozó biztosítónak engedélyezi a fekete-fehér alapszínű zöldkártyák kibocsátását.

– A tagokkal egyeztetve – a járványhelyzetre és a nyári szabadságolásokra hivatkozva – átmeneti időszakot biztosítanak az átállásra. Szeptember 30-ig a zöld alapszínű zöldkártyák kibocsátására is marad lehetőség papíralapon és elektronikus úton egyaránt. Október elsejétől már csak fekete-fehér zöldkártyák adhatók ki.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában