Nyírgyulaj

2020.08.18. 14:01

Felújították a nyírgyulaji szociális szolgáltatóközpontot

Megújult Nyírgyulaj szociális szolgáltatóközpontjának épülete, a több mint 71 millió forint értékű beruházást az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára adta át kedden.

Az ünnepségen Fülöp Attila közölte: a szociális szféra intézményeiben az alapszolgáltatási, ellátási és támogatási feladat mellett fontos a közösséghez kötődés és bizalom kialakítása, mert anélkül a szociális munka önmagában semmit nem ér. A nyírgyulaji központnak a közösségi kapcsolatok, illetve a bizalom erősödését kell szolgálnia, ez egyben a szociális és gyermekvédelmi terület legfontosabb hivatása és küldetése is – fogalmazott Fülöp Attila.

A szociális alapszolgáltatás célja, hogy a rászorulókat és segítséget igénylőket ne emeljék ki családjukból, hanem külső segítséggel, helyben tudjanak számukra boldogulást nyújtani. A kormány álláspontja továbbra is az, hogy a szociális és gyerekvédelmi kérdések megoldásába be kell vonni a közösségi kötődések kialakítására képes helyi önkormányzatokat, egyházakat és civil szervezeteket – mondta.

Az államtitkár szerint az államnak ebben a kérdésben a törvényi garanciák megadásában, a jogszabályalkotásban, illetve a finanszírozás biztosításában van feladata. A már elfogadott 2021-es költségvetésben minden szociális és gyermekvédelmi feladatnak magasabb lesz a normatív támogatása, mint 2020-ban – hangsúlyozta Fülöp Attila.

Megjegyezte, a nyírbátori választókerületben mintegy 400 millió forint értékben hat szociális intézmény újul meg a közeljövőben.

Simon Miklós fideszes országgyűlési képviselő köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy a térségben három nagy szociális szolgáltatásfejlesztési pályázat valósult meg, vagy van folyamatban, ezek beruházási értéke egyenként meghaladja az 500 millió forintot. A Nyírbátorban elindított Gyerekesély program szintén félmilliárd forintos keretösszegből gazdálkodhat, így összesen kétmilliárd forint értékű fejlesztéssel gazdagodott a szociális szféra a térségben – tette hozzá.

Becsei György, a kétezer lelkes Nyírgyulaj független polgármestere a beruházást ismertetve elmondta, az 1960-as években épült ingatlant sokáig körzeti orvosi rendelőként használták, majd az egészségház 2010-es átköltözésével az épület kihasználatlanul állt. Az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program kiírásán elnyert 71 millió forintból modernizálta és berendezte az épületet, valamint rendezte a környezetét. Az oda költöztetett szolgáltatóközpont dolgozói 50 idős ember számára biztosítják a napi étkezést, 35-nek pedig a házi segítségnyújtást.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik