Nyíregyháza

2020.08.18. 20:00

Haza se vágynak innen a gyerekek

Folyamatosan szerveznek szünidei programokat a hátrányos helyzetű gyerekeknek.

Forrás: Matyasovszki József

Felhőtlen rohangálás, nyárhoz illő, gondtalanságról árulkodó, boldog gyerekzsivaj fogadott pénteken a Huszártelepen a Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola aszfaltozott sportpályáján. Első pillantásra mintegy három tucat gyermek játszott a fákkal szegélyezett, napsütötte téren, de nem csak úgy összevissza. Felnőttek irányítása mellett, és a szervezett játékok természetétől függően fegyelmezetten.

Senki nem unatkozott

Mint megtudtuk, vegyes korosztályú telepi gyerekek zsibongtak itt a hatévesektől a 14 esztendősökkel bezárólag, megfeledkezve magukról és az időről. Afféle táborozók, és jól láthatóan nem unatkozott közülük senki sem.

– Nem kimondottan táborozók, ezt inkább afféle szervezett nyári szabadidős tevékenységnek mondanám – igazított ki mindjárt a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ óvodai és iskolai szociális segítője, Szabóné Erdei Tímea. A hovatartozását és tisztségét megnevezve már el is árultuk, mely intézmény programjába csöppentünk.

– A szakmai vezetőnk, egyben a család- és gyermekjóléti központ intézményvezetője érte el a nyíregyházi önkormányzatnál, hogy kapjunk egy bizonyos költségkeretet hátrányos helyzetű gyerekek foglalkoztatására. Nem ez az egyetlen helyszínünk, hiszen van csoportunk a Május 1. téren és a Vécsey közi központunkban is. Itt az iskola igazgatója a tornatermet bocsátotta a rendelkezésünkre, hogy minden gond nélkül elférjünk a gyerekekkel, és hogy legyen hova behúzódnunk rossz idő esetén – hallhattuk.

A beszélgetés során további részletekre is fény derült: a foglalkoztató ugyanis nem bentlakásos. Napi ötórás fix programot jelent gyerekeknek, és a nap többi részét már otthon tölthetik. Egy turnus összesen négy héten át tart, amelynek programját gondosan kidolgozott tematika köré szervezik.

Cégek, szervezetek segítenek

– Rengeteg színes programot biztosítunk ilyenkor a gyerekeknek, különféle cégeket, szervezeteket hívunk – jártak már itt a Vöröskereszt, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság vagy a Talentum Európai Fejlődésért Közhasznú Alapítvány munkatársai –, amelyek hol játékos, hol preventív, hol pedig fejlesztő foglalkozásokat hoznak el nekünk. Persze mi is szervezünk sokféle elfoglaltságot a kellemes időtöltéshez: nézünk mesét, táncolunk, zenét hallgatunk, énekelünk, sorjátékokat állítunk össze, és nagy beszélgetéseket is tartunk, ahol a gyerekek szemléletét ugyancsak formálni tudjuk – tette még hozzá Szabóné Erdei Tímea.

Azt viszont már Kovácsné Kecsmár Tímeától, az óvodai és iskolai szociális segítők csoportvezetőjétől tudtuk meg, hogy a nyári szünidő alatt folyamatos lehetőséget biztosítanak a szabadidő hasznos eltöltésére, méghozzá teljesen ingyen.

– Eddig minden évben tartottunk hasonlót, ám a szükséges szervezési kapacitás hiányában nem volt mindig ennyire hosszan tartó. Most, hogy vannak szociális segítőink, már merünk nagyobb volumenben gondolkodni. Egy csoportban naponta 30-35 gyerekkel foglalkozunk, a gyerekek olykor egy négyhetes turnuson belül is cserélődnek, de több olyat is tudnék mutatni, aki egész nyáron velünk van minden programon – világított rá a csoportvezető.

Sokat tanultak a vízről

A létszámra ezúttal se lehetett panasz, pedig már az idei utolsó hétben látogattunk ki hozzájuk. Ottjártunkkor a Nyírségvíz Zrt. munkatársai gondoskodtak a játékról, miközben sokat tanulhattak a vízről, annak élettani szerepéről, a vízfogyasztás fontosságáról, a legközelebbi nagyobb folyóvizeinkről, és megtanulták, mi nem dobható bele a WC-be.

Kiss Ramóna, aki már tavaly is részt vett a nyári napköziben, egyenesen azzal állt elő, hogy a pocsolás – amit vízipisztolyos fogócskának is nevezhetnénk – csudára tetszett neki. Rác Patrícia lelkesen bólogatott mellette, miközben eláztatott arcocskáját törölgette. Patrícia a testvérével jött el, de mint mondta: olyan jó itt, hogy nem is akar innen hazamenni.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában