kisállat

2020.08.12. 07:00

Házi kedvencek a négy fal között

El kell viselnünk, ha a szomszéd lakásban nyüszít a kutya vagy koncertezik a macska?

Fotó: Dodó Ferenc

– A közönséges gabonasikló egy rendkívül közkedvelt hobbiállat azok körében, akik szeretik a hüllőket, számos kisállat-kereskedésben beszerezhető – mondta el lapunknak Varga Attila, a Nyíregyházi Állatpark akvárium-terrárium részlegének vezetője.

– Egyáltalán nem veszélyes: hazájában, Észak-Amerikában egy hazai vízisiklónak felel meg. Népszerűsége miatt fordulhatott elő, hogy ilyen körülmények között találkozhattak vele a szomszédok, hiszen a tartása teljesen szokványos.

A szakember arról is beszélt, hogy mivel nem egy nagy kígyóról van szó, akár egy kétujjnyi rés elég neki, hogy egyik helyiségből átpréselje magát a másikba. Valószínűleg nem zárták le gondosan a terráriumát, kis méretének köszönhetően pedig egy elektromos vagy csővezeték mellett, egy faláttörésen keresztül juthatott át a szomszédba.

A Nyíregyházi Állatpark munkatársa hozzátette: ha nagyon aggódunk az udvarunkon talált kígyó miatt, letakarhatjuk egy vödörrel, amire rárakunk egy követ, így ember és állat egyaránt nyugodtan várakozhat, amíg megérkezik a szakember. Ha kiderül, hogy egzotikus fajt találtunk, akkor befogják – de ez nagyon ritka, Magyarországon az elmúlt tíz évben talán háromszor, ha előfordult ilyesmi. Ha egy hazánkban őshonos kígyó éldegél a kertünkben, nincs vele teendőnk: engedjük szabadon.

– A kígyók és a hüllők kerülik az ember társaságát, hiszen fenyegetést jelentünk számukra. Azért is találkozunk ritkán velük, mert miközben járunk, a dobogás a földben rezgéseket kelt, és amint ezt megérzik, elbújnak – nyilatkozta Varga Attila.

Kutyapiszok és macskakoncert

– Korábban, ha valaki házi kedvencet akart tartani a lakásában, a szervezeti és működési szabályzat rendelkezéseit figyelembe véve a közvetlen szomszédok kétharmadának jóváhagyására volt szükség. Volt olyan társasház, amelynek szmsz-e kifejezetten tiltotta a kutya- és macskatartást. Mindez már a múlté, pár éve ugyanis megszületett az az alkotmánybírósági határozat, mely szerint mindenkinek joga van házi kedvencet tartani, sőt szaporítani, természetesen megfelelő feltételek, körülmények között. A veszélyes állatokra ez nem vonatkozik – mondta el lapunk érdeklődésére a mintegy 7500 háztartás közös képviseletét ellátó Nyíregyházi Lakásszövetkezet, illetve Lakisz Kft. ügyvezetője, Siktár Valéria.

Felszólítják a tulajdonost

– A lakóközösség és a rendelkezés is joggal várja el ugyanakkor a hobbiállatot tartóktól, hogy a békés egymás mellett élés jegyében gondoskodjanak a kedvenceikről. Bosszantó például, ha macskaalomszag árad egy-egy lakásból, akár a szellőzőrendszeren keresztül, vagy ha a házőrző eb a lépcsőházba, liftbe, előkertbe, homokozóba piszkít. Legutóbb arra panaszkodtak a lakók az egyik lépcsőházban, hogy a napokra magára hagyott kiskutya éjjel-nappal ugat, nyüszít, kaparja az ajtót, mások a szingli macskák „szerelmi koncertjét” tolerálják nehezen, ami érthető. Nyíregyházának jelenleg nincs külön állattartási szabályzata, mindenben az Ab-határozat az irányadó. Csendháborításra, nem megfelelő állattartásra utaló jelek, panaszok esetén felszólítólevelet küldünk a tulajdonosnak, hogy oldja meg a problémát, indokolt esetben pedig értesítjük az állatvédőket – ismertette az eljárásrendet Siktár Valéria.

PI, VNA


Szigorúan védettek!

– Ha megijedünk egy ismeretlen kígyótól az otthonunkban vagy a kertünkben, biztonságos távolságból mindenképpen készítsünk róla fotót, és juttassuk el a legközelebbi állatkert vagy nemzeti park munkatársainak, akik azonosítják az állatot – emelte ki Varga Attila. – Főleg a nyári szezonban láthatunk hazai, nem mérges hüllőfajokat. Előfordulhat, hogy például az egész évben nem használt nyaraló kertjében egy kígyó él, mellyel csak az üdülés alatt találkozunk. Nagyon fontos, hogy az összes hazai hüllő- és kétéltűfaj szigorúan védett, nem szabad őket bántani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában