PET Kupa

2020.08.03. 14:38

Ismét elrajtoltak a PET-kalózok

Az idén sem maradhat el a már hagyományosnak mondható, Felső-Tisza-vidéki folyami hajósverseny, a PET Kupa.

Az immár nyolcadik alkalommal elrajtoló futam résztvevői a tervek szerint ebben az évben is több tonna hulladéktól tisztítják meg a Tiszát Záhony és Tokaj között. A záhonyi lebegő kikötőnél hétfő délelőtt szikrázó napsütés várta a tizenkét hajó legénységét, akik a megnyitót követően hozzáláttak az embert próbáló feladathoz, hiszen a tavaszi árhullám tetemes mennyiségű szemetet hozott magával.

Dóra Szilvia, a PET Kupa kommunikációs vezetője lapunknak elárulta, 2020-ban a tavalyi munkát folytatják, hiszen egy éve Záhonynál ért véget a futam, most pedig itt veszi kezdetét a verseny.

− A helyszín fontos, hiszen Záhony után rengeteg a szennyezett a terület. A folyó partszakaszait előzetesen feltérképeztük, a PET Kupa zászlóvivői végighaladtak a szakaszon, és sajnos termérdek úgynevezett pet-bányát találtak. A versenytáv elég hosszú, mintegy 80 folyamkilométert hajózunk, egészen Tokajig – avatott be a verseny részleteibe a kommunikációs vezető.

Hizó Ferenc, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közszolgáltatási fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára lapunknak elmondta, óriási eredmény, hogy megrendezhetik ezt az eseményt. − A célunk az, hogy minél többen, minél lelkesebben vegyenek részt a PET Kupán, és tapasztalják meg, hogy mi a helyzet a folyóinkon. Segítsenek abban, hogy együtt megtisztítsuk a Tiszát a hulladéktól. A kormány a közelmúltban fogadott el egy komplex intézkedéscsomagot, amelynek az a célja, hogy felszámolják az illegális hulladékot Magyarországon, s az intézkedések között kiemelt figyelmet kap a folyóvizeink megtisztítása – árulta el a helyettes államtitkár. További részletek a Kelet-Magyarország holnapi számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában