Koronavírus

2020.08.01. 14:00

Lefújt nagyrendezvények: nem lesz Fényes Napok, ahogy PanyolaFeszt sem

A kormány úgy döntött, hogy nem oldja fel a zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó korlátozásokat, így elmarad a Strand Fesztivál, az EFOTT és a Fishing on Orfű is. Körképünkben utánajártunk, hogy alakul az augusztus második felére tervezett megyei programok sorsa – a legnagyobb érdeklődéssel várt VIDOR Fesztivállal kapcsolatosan hétfőn tartanak sajtótájékoztatót.

Elmarad a Fényes Napok, így felvonulás sem lesz

Forrás: CSERVENYÁK OLIVÉR ARCHÍVUMA

Fotó: Cservenyak Oliver

Ahogy arról korábban beszámoltunk, júniusról augusztusra halasztották a Magyar Színházak XXXII. Kisvárdai Fesztiválját: a hazai és határon túli teátrumok legjobb előadásait ebben a hónapban 21–29. között láthatják az érdeklődők. A 13 versenyelő­adás mellett 7 versenyen kívüli színházi darab, 3 workshop és a hallgatói minifesztivál szerepel az idei programban, amelyet megtartanak, hiszen egyik játszóhelyre sem férnek be ötszáznál többen. Nyakó Béla fesztiváligazgató lapunknak azt mondta, a csütörtökön bejelentett döntés egyetlen koncertet érint. – Augusztus 21-én lép fel az Abbabák nevű zenekar, és úgy döntöttünk, a fellépésük nem marad el, ám a részvételt regisztrációhoz kötjük, és csak 500-nál kevesebb érdeklődő vehet részt a koncerten.

Elmarad a Fényes Napok is

Az év legszalkaibb rendezvénye a Fényes Napok: a programsorozat augusztus utolsó hétvégéjén amolyan kulturális fénypontja és lezárása a nyárnak. A veszélyhelyzet sok mindent megváltoztatott Mátészalkán is: a szeretett és várt esemény helyett Fényes Napot terveztek a városban a szokásos csúcsponttal, a Fényes Felvonulással és a település jelképének, a Mécsest tartó fiú szobrának életre keltését is magában foglaló, koncertekkel bővített programmal. – A csütörtöki bejelentés azonban – miszerint augusztus 15-e után sem lehet megtartani az 500 főnél nagyobb zenés-táncos rendezvényeket – felülírta ezt a forgatókönyvet is, így az idei Fényes Nap is elmarad – tudatta lapunkkal dr. Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere.

– A zenés-táncos rendezvényeket érintő korlátozás azt jelenti, hogy elmarad az augusztus 21-én Gergelyiugornyára tervezett családi napunk és a Republic-koncert, valamint a szeptember 11–12-ére halasztott Zoárd-napi Sokadalom is – mondta lapunknak Filep Sándor. A polgármester hozzátette: a sokadalom kiemelt vendége a Csík Zenekar és Rúzsa Magdi lett volna, őket jövőre visszavárják. Jó hír, hogy a vásárosnaményi kerékpáros rendezvények megtarthatóak, így augusztus 9-én a Magyar Kerékpáros Amatőr Bajnokság 2. fordulójának, 26-a és 28-a között a hazai ifjúsági világkupa-viadalnak ad otthont a város, majd szeptember 12-én is tekerhetnek az indulók. A városvezető hangsúlyozta, nagyon várták már a közös szabadtéri programokat, de elsődleges az emberek egészségének védelme, a koronavírus-fertőzések megelőzése.

Nem lesz PanyolaFeszt

Elmarad az idei PanyolaFeszt, amely az idén ünnepelné 15 éves jubileumát. Bár hozzákezdtek a szervezéshez, a korlátozó intézkedések után megállt a minősített fesztivál előkészítése, és úgy döntöttek, nem tartják meg – erősített rá a hírre Muhari Zoltán, Panyola polgármestere. Hozzátette, nem lett volna értelme az eseményt őszre halasztani, ugyanis a vendégek az augusztus eleji időpontra összpontosítanak, már jó előre lefoglalják a szálláshelyeket is. – Ám most sem üres településünk, akik eljönnek hozzánk, vizitúráznak a Szamoson vagy a Túron, kerékpároznak, igaz, kicsit hiányolják a kulturális programokat, de aki vidéki pihenésre vágyik, most is „bekopog” Panyola kapuján.

Kenuznak, bicikliznek

– A fiatalok, a családok szívesen térnek vissza szatmári kis falunkba, a fesztiválnak jó híre van, sok vendéget vonz, hiszen minőségi kulturális és gasztronómiai kínálatot építettünk fel sok-sok éven át. Úgy gondolom, egy év kiesés nem fogja megtörni a sikerszériát, reméljük, hogy jövőre ismét sokan érdeklődnek majd. Ígérjük, érdemes lesz – mondta a polgármester, és hozzátette: több, a PanyolaFesztre épülő, turisztikai fejlesztésük ősszel ér célba.

– Pályázati forrásból alakítjuk ki a kiállító- és kézművesházat, szeptemberre tervezzük az átadást. Vendégeinknek eddig 13 kerékpárt tudtunk kölcsönadni a tekeréshez, reményeink szerint húszat bérelhetnek, s a Középkori templomok útján haladhatnak végig. Egy-egy mobil kikötővel a Szamoson és a Túron 20 kenu ereszkedhet vízre a következő nyáron. Igyekszünk évről évre hozzátenni valami újdonságot a Panyolán és a térségében szerezhető élményekhez – mondta lapunknak a polgármester, aki a jövő évi fellépők nevét nem fedte fel, mondván: maradjon meglepetés is 2021-re.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában