kéményseprés

2020.08.05. 20:00

Nagy munkában a megyei „koromlovagok”

A kéményseprők a lakosság körében évek óta ingyenesen végzik munkájukat.

kéményseprő illusztráció Először a központi járat átjárhatóságáról győződnek meg a kéményseprők

Fotó: MW-archív

Bőven van munkájuk a kéményseprőknek, hiszen a koronavírus miatti kényszerszünet miatt országszerte feltorlódtak a kötelező társasházi feladatok, emiatt a katasztrófavédelem minden kéményseprője a társasházaknál dolgozik. A szakemberek júliusban ott folytatták a munkát, ahol a járvány kirobbanásakor abbahagyták.

Rutkai-Dér Vivien tűzoltó főhadnagy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője lapunknak elmondta, a katasztrófavédelem kéményseprőinek ellátási területéhez tartozó települések társasházaiba kötelezően és rendszeresen mennek a szakemberek. Ezek a kötelező feladatok az idén, a koronavírus miatt három hónapon át szüneteltek, a szakemberek az ellenőrzéseket most pótolják.

Nem automatikus

– Családi házban élő magánszemélyek már harmadik éve egyénileg kezdeményezhetik a kémények ellenőrzését, időpontot kell egyeztetniük a kéményseprőkkel, ami néhány nap átfutási időt jelent, ezért érdemes időben jelezni, ki és mikorra kéri az ingyenes ellenőrzést és tisztítást – hívta fel a figyelmet Rutkai-Dér Vivien, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője. Hozzátette, a kéményben lerakódott korom, kosz és a kéményen található repedések veszélyes helyzeteket okozhatnak. Ha ezekhez még gyúlékony anyag közelsége is társul, könnyen bekövetkezhet a baj.

A balesetek, tragédiák elkerülhetők, ha a fűtésrendszerét és kéményeit a tüzelőberendezés típusától függően mindenki évente vagy kétévente kéményseprő szakemberrel átnézeti.

– A kéményseprők a lakosság körében évek óta ingyenesen végzik munkájukat – emelte ki a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. A „koromlovagok” ingyenesen kitakarítják az égéstermék-elvezetőket, ellenőrzik azok szigetelését, tömörségét, külső-belső állapotát, figyelve az esetleg balesetet okozó külső körülményekre – az elszívóberendezésekre és a modern nyílászárók légbevezetőire. Ha az ellenőrzés során kiderül, hogy a rendszer műszaki állapota már nem tökéletes, bőven van idő kijavíttatni vagy kicserélni az elhasználódott részeket a hideg beállta előtt.

Először a tetőn

Rutkai-Dér Vivien a társasházi kémények ellenőrzéséről elmondta, a kéményseprők először a tetőn dolgozva felülről meggyőződnek a központi járat átjárhatóságáról. Ilyenkor egy vasgolyót engednek le a kéménybe azért, hogy a belehullott falevéltől és egyéb szennyeződéstől megtisztítsák a járatot, majd kamerával térképezik fel az esetleges hibákat.

Ezután lakásonként is elvégzik az ellenőrzést: itt a kéménybekötések számát, állapotát, tömörségét vizsgálják, továbbá megmérik az égéstermék szén-monoxid-tartalmát, és azt, hogy ez a gáz visszaáramlik-e a lakásba. Emellett az elszívóberendezéseket és a nyílászárókat is átnézik, ugyanis a modern nyílászáróval rendelkező lakásoknál előfordulhat, hogy az ablakokon nincsen légbevezető, és ha nincs levegő-utánpótlás – huzat – akkor a kéményen nem tud távozni az égéstermék.

A szakembereknek nem tart sokáig a művelet, ha mindent rendben találnak és a kémény is tiszta, akkor ingatlanonként nagyjából fél órát igényel a munka.

– A társasházi kéményseprés a lakosság számára ingyenes, a gazdálkodó szervezeteknek pedig díjköteles.

Ahol hibát találnak, ott tanácsot adnak miként javítható a feltárt probléma, és elő is írják a tulajdonosnak a javíttatást – zárta gondolatait a szóvivő.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában