Nyíregyháza

2020.08.12. 14:00

Szolgáltatóház a belvárosban

Modern funkciókkal felruházott ház épül a Bocskai utca és a Kálmán utca sarkán.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Pusztai Sándor

Nem sok hiányzott ahhoz, hogy az ebek harmincadjára jusson a Bocskai utca – Kálmán utca sarkán lévő, életveszélyessé vált épület. Mivel az ingatlan helyi védettséget élvez, bizonyos keretek között lehetett új funkciókkal ellátni a belvárosi házat. Az évek óta használaton kívüli rom látványa a múlté, most már látható, hogy az újjáépítés szakaszában van a beruházás.

Először bontottak, de eközben nem várt, összetett műszaki problémákkal szembesültek, és a pandémiás időszak is lassította a folyamatot.

Teljes körű felújítás

– A polgármesteri program része hosszú idők óta az épített örökség megőrzése, ennek keretében megújult már a Bencs-villa, a nemrégiben átadott Kállay-kúria, valamint folyamatban van a Szindbád (volt HEMO) épületének megújítása is. Ebben az esetben olyan mértékű volt a műszaki állapotromlás, hogy a helyreállítás helyett a teljes körű felújítás mellett döntöttünk. Arra azért ügyeltünk, hogy kívülről megőrizze az eredeti jellegét, ugyanakkor belül olyan modern funkciókat kap majd, amelyekkel betöltheti egy XXI. századi szolgáltatóház szerepét – fogalmazott Karóczkai Adrienn pályázatok és projektmenedzsment referatúra vezető.

– A beruházás a Zöld projekt része, ebben korábban már sok zöldfelülettel lett rendezettebb a Benczúr tér, a Bessenyei tér, a Bujtosi városliget, az Arany János utca, valamint a Pazonyi tér. A Bocskai utca és a Kálmán utca sarkán lévő (konkrétan a Bocskai utca 16. szám alatti) épület beilleszkedik a meglévő épületek mellett a városképbe. A bejáratot a járdán keresztül természetesen kerekesszékkel is megközelíthetik. A szolgáltatóház háromszintes lesz, nagy belső terekkel. Az irodahelyiségek az oromfal irányába nagy üveg függönyfallal, az udvar felé a földszinten úgyszintén függönyfallal csatlakoznak, míg az emeleti szinteken nagy nyílászárók lesznek. A belső függőleges közlekedést lift könnyíti meg. Nyolc parkolóhelyet alakítanak ki gyeprácsos felülettel, amit sorompóval zárnak le, és mellette a térburkolaton egy tíz férőhelyes kerékpártároló is épül. A köztérként is funkcionáló kertben sok zöldfelület lesz növénysávokkal és burkolt járdákkal. A tervek szerint az év végére készül el a szolgáltatóház.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában