Nyírbogát

2020.08.31. 16:44

Új tanév a megújult iskolában

Kibővített és pincétől a padlásig felújított épületben kezdhetik meg tanulmányaikat a nyírbogáti elsősök a Vántus István Általános Iskolában.

A hétfői tanévnyitó, egyben átadóünnepségen az izgatott és megilletődött „verebek” különleges helyről, a szabadtéri színpadról figyelhették, ahogy egymást váltják a mikrofon előtt a meghívott vendégek és az intézmény diákjai.

– Szent-Györgyi Albert szerint olyan lesz a jövő, amilyen a ma iskolája.

Mi elmondhatjuk, hogy két évtizedes álmunk vált valóra azzal, hogy a tanévet egy megújult és új ­szárnnyal kibővített, a kor minden kihívásának megfelelő intézményben kezdhetjük meg

– hangsúlyozta köszöntőjében dr. Simonné dr. Rizsák Ildikó. A település polgármestere hozzátette: a több mint 886 millió forintos, európai uniós pályázati forrásból megvalósult beruházás során nemcsak az épület, a környezete és az udvar is megszépült.

Pesti Béla László, a Mátészalkai Tankerületi Központ igazgatója elmondta: a munkálatok során teljesen megújultak a meglévő tantermek, szaktantermek, csoportszobák, szertárak, kiszolgáló helyiségek, irodák, mellékhelyiségek. Az új szárnyban kapott helyet többek között a társadalomtudományi labor, ami vetekszik bármelyik középiskoláéval. A szükséges oktatást segítő eszközökön túl vásároltak egy iskolabuszt is, ami megkönnyíti a Nyírbogát környéki településeken élő diákok utaztatását.

– Az a célunk, hogy a nyírbogáti a térség egyik legjobb iskolájává váljon. Az épület felújításával és kibővítésével ez a munka nem ért véget, azt szeretnénk, ha az itt tanulók olyan versenyképest tudásra tennének szert, amivel az ország bármely oktatási intézményében, majd munkahelyén meg tudnák állni a helyüket – mondta köszöntőjében dr. Simon Miklós.

A térség országgyűlési képviselője kifejtette: választókerületében tizenhat iskola újul vagy újult meg mintegy ötmilliárd forint értékben az elmúlt időszakban. A tankerület húsz iskolának nyújt segítséget infrastrukturális fejlesztésekhez 350 millió forintból, emellett tizennégy bölcsőde és nyolc óvoda épül vagy újul meg 3,2 milliárd forint értékben.

Ebben az uniós ciklusban összesen több mint 11 milliárd jut oktatási és nevelési intézmények helyreállítására

– mutatott rá dr. Simon Miklós, s hozzátette: arra biztatja a térségben élőket, hogy a lehető legjobban használják ki a fejlesztések adta lehetőségeket.

Megállták a helyüket

– Egy ilyesfajta beruházásnak soha nincs vége, mindig tovább kell lépni, keresni kell a lehetőségeket a megújulásra, fejlődésre – szögezte le elöljáróban Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár.

– Egy olyan tavasszal a hátunk mögött, amikor az iskolák elnéptelenedtek, a folyosók elcsöndesedtek, bezárkózásra, elszigetelődésre kényszerített minket a koronavírus-járvány, minden alkalmat meg kell ragadnunk, hogy elmondjuk: a pedagógusok, az iskolák, a diákok és a szülők egyaránt példamutatóan helytálltak a digitális oktatásban.

A tanévet hagyományos munkarendben, mégsem a megszokott módon kezdjük el. Nagyon fontos lesz az előttünk álló időszakban, hogy odafigyeljünk a pedagógusok, a gyerekek és családjaik egészségére, annak megőrzésére. Ez mindannyiunk közös érdeke –

tette hozzá Kisfaludy László helyettes államtitkár.

Az óvoda is megszépült

Az ünnepélyes szalagvágást követően a település vezetése és a vendégek átsétáltak azt óvodába, ahol szintén átadták a felújított épületet és játszóudvart. A mintegy harmincöt millió forintos beruházásnak köszönhetően így nem csupán az iskolások, az ovisok is modern, megszépült környezetben kezdhetik a tanévet.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában