nyíregyháziak külföldön

2020.08.05. 15:57

Üres polcok, kétségbeesett vásárlók

A kontinensnyi ország különböző pontjain ellentétes a kép: hol kijárási tilalom van, hol csend és nyugalom.

Az ausztrál hadsereg tagjai is részt vesznek a koronavírus elleni küzdelemben, Melbourne a Covid–19 új kitöréseivel küzd, A Balogh család jól érzi magát Brisbane-ben

Fotó: AAP, Knobloch Szabina Archívuma

Végzetesen indult az év: több mint egymilliárd nagyobb állat (emlős, madár, hüllő) pusztult el az Ausztrália-szerte tomboló erdő- és bozóttüzekben.

A nyíregyházi Knobloch Sándor feleségével, Máriával rokonlátogatásra utazott decemberben, hogy felkeressék Szabina lányukat, annak férjét, Balogh Istvánt, illetve unokáikat (Stefanyt és Alexandert).

Aztán miután hazatértek, a távoli kontinensen is felütötte a fejét a koronavírus. Szabináék jelenleg is a 2,5 milliós Brisbane elővárosában, Alexandra Hillsben tartózkodnak.

Hotelkarantén saját zsebből

– Ausztrália nagyon jól reagált az óvintézkedésekre. Kizárólag kérvénnyel lehet kiutazni, aminek nyomós okának kell lennie. Aki visszatér, annak kötelező a két hét hotelkarantén, amit saját költségből kell fedezni. Ez fejenként körülbelül 2800 ausztrál dollárnak (538 ezer forintnak) felel meg. Az ausztrál munkáltatókat támogatják, hogy tudják fizetni az alkalmazottaikat – említette érdeklődésünkre Szabina.

A koronavírus-járvány miatt július 7-én zárták le Victoria állam határát a szomszédos Új-Dél-Wales állammal. Daniel Andrews kormányfő másfél hónapra vesztegzárat hirdetett az ország második legnagyobb városában, az ötmillió lakosú Mel­bourne-ben. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy éjféltől mindenkinek otthon kell maradnia, leszámítva, ha munkába, iskolába, bevásárolni vagy orvosi vizsgálatra megy, és nem hagyhatják el a város határait. A helyzet az elmúlt egy hónapban sem sokat változott: a legfrissebb hírek szerint hosszú sorban várakoznak az emberek a szupermarketek előtt. A tavaszihoz kísértetiesen hasonló jelenetek játszódnak le a boltokban: üres polcok, kétségbeesett vásárlók.

– Vasárnap Victoriában egészségügyi vészhelyzetet hirdettek ki a fertőzések megugrása miatt. Maximum egy órára hagyhatják el az otthonukat 5 kilométeres körzeten belül, 20 órától 5-ig kijárási tilalom van, az élelmiszerboltokon kívül szinte minden zárva lesz legalább 6 hétig. Melbourne-ben már a második hullámról beszélnek, hiszen több mint napi 500 az új fertőzöttek száma. Csak viszonyításképpen: nálunk, a 2,5 milliós Brisbane-ben 12 az összes, tehát nem a napi aktív eset száma – említette Knobloch Szabina. Hét éve élnek a távoli földrészen, és immár ausztrál állampolgároknak vallhatják magukat.

Nagyobb hatáskörrel

Daniel Andrews kormányfő bejelentette, hogy a rendőrség és más hatóságok újra nagyobb hatáskörrel rendelkeznek, a katasztrófahelyzet miatt pedig felfüggeszthetik a parlamenti törvényhozást. A legfrissebb összesítés szerint Ausztráliában eddig közel 18 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és ebből 11 ezren Victoria államban betegedtek meg. A kontinensnyi országban 208-an vesztették az életüket a járványban, a felgyógyultak száma meghaladja a tízezret.

LTL

Borítókép: Az ausztrál hadsereg tagjai is részt vesznek a koronavírus elleni küzdelemben, Melbourne a Covid–19 új kitöréseivel küzd | A Balogh család jól érzi magát Brisbane-ben | Fotók: AAP, Knobloch Szabina archívuma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában