Nyíregyháza

2020.08.17. 14:03

Vonzóbbá teszik a buszközlekedést

Új kapcsolatok, kevesebb átszállás és ütemesebb közlekedés – ezek a változtatás főbb jellemzői.

A változtatások az utasok elégedettségét és a könnyebb eljutását szolgálják

Forrás: KM-archív

Ünnepnap lesz augusztus 20-a a nyíregyházi buszközlekedésben – ez derült ki a hétfői, városházi sajtótájékoztatón.

Fiatalabb koromban sokat buszoztam, és megtapasztaltam, hogy mennyire fontos a menetrend. Nos, napokon belül megváltozik, megújul a város belterületi közösségi közlekedése. Új fejezet kezdődik, és indulás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni. Könnyebben, kevesebb átszállással és kiszámíthatóbban lehet buszozni a jövőben

– közölte dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Átírta a forgatókönyvet

Pató István, a városfejlesztési és városüzemeltetési osztály osztályvezetője hozzátette:

– Az év elején kezdtük el a módosítást, de az élet, a pandémiás helyzet átírta a forgatókönyvet. Az eltelt időszak felmérései, valamint az utazóközönség, illetve a nagyfoglalkoztatók visszajelzései voltak a mérvadóak. A cél egyértelmű: a változtatások az utasok elégedettségét és a könnyebb eljutását szolgálják. A pontos útvonaltervezést segítheti az AppCorner nyíregyházi menetrend alkalmazás androidos telefonokon, és az aktuális menetrendi információkat tartalmazó Google Maps útvonaltervező.

Augusztus 20-tól a buszvonalak egy része változatlan marad. A másik részének vagy az útvonala, vagy a számozása módosul, emellett lesznek új kapcsolatok is, melyek tovább segítik a városon belüli közlekedést. Az első ütemben a belterületi hálózat újul meg, decemberben pedig a külterületi menetrend változik.

– A legfontosabb megállókban szórólapon tájékoztatjuk az utasokat, és menetrendkönyv is készül, amely a megszokott helyeken vásárolható meg. A volanbusz.hu/nyiregyhaza oldalon valamennyi menetrend, a teljes hálózati és városrészi térkép letölthető. – jegyezte meg Kató József, a Volánbusz Zrt. forgalmi üzemvezetője. – Mivel az önkormányzattal tíz évre szóló közszolgáltatási szerződést kötöttünk, mindenképpen a minél eredményesebb hosszútávú együttműködésre törekszünk. Az új menetrend bevezetésével nem állunk, folyamatos lesz a monitoring, kíváncsiak vagyunk a fogadtatására.

– A májusban bevezetett menetrendi fejlesztések egyrészt megmaradnak, másrészt tovább bővülnek. Egyes városrészek között, az alapirányokban közlekedő, megszokott buszjáratok mellett lesznek alternatív útirányon át járó autóbuszok is, melyek számozása közérthető lesz – említette Ekés András, az átszervezéssel megbízott Mobilissimus Kft. ügyvezetője, majd példákkal is szolgált: – A 2-es busz azon változata, amely a Kállói út után a Tünde utcán és az Alma utcán át éri el az Alma utcai iskola végállomást, 22-es számmal, a 4-es busz Orosról Örökösföldön, a bevásárlóközpontokon és Jósavároson át a vasútállomásig közlekedő párja 44-es jelzéssel halad az utakon.

– Szeptembertől a közös szakaszokon a követési idők a korábbi, iskolai napival közel megegyeznek, több helyen sűrűbbek lesznek. Sok olyan lakossági észrevétel érkezett, amely járatindulásokat hiányolt, főleg a hétvégi vagy a kora hajnali és késő esti időszakban. Az augusztus 20-a után életbe lépő változásokról érdemes tájékozódni még előtte az összes fórumon, felületen. Egy biztos: a forráskereten belül az eddiginél racionálisabb fejlesztés született, ami az utasok javára válhat.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában