Agrometeorológia

2020.09.16. 15:27

A nyarat idézi az idei szeptember

Csapadék csak egy gyenge, súroló front nyomán fordult elő elvétve.

A nyár jegyében telt szeptember második hete, a napos, száraz időben többfelé hőségnapok is előfordultak – tájékoztatta lapunkat a Debreceni Egyetem Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központja. Közleményéből kiderül, kontinensünk északi részére szorultak vissza a légköri frontok, így nálunk anticiklon hatása alatt a megszokottnál 3-4 fokkal melegebb idő uralkodott az időszakban.

Nyári magasságba

A magas nyomású képződményt szubtrópusi eredetű légtömeg töltötte ki, így a csúcsértékek még nyári magasságba emelkedtek. Eleinte 25 fok körül alakult a legmagasabb nappali hőmérséklet, majd egyre többfelé közelítette, illetve haladta meg a 30 fokot, hőérzetünk a nyári kánikula időszakát idézte. Az éjszakai lehűlés mértéke jócskán erősödött, az általában véve 10–15 Celsius-fokos hajnalok mellett több ízben fordult elő – immár nem csupán a nyírségi laposokon – 5–7 fokos minimum. Nem volt ritka a napi 20-22 fokot kitevő hőingadozás, mely nagyrészt a gyenge légmozgás és a száraz levegő következménye. A hajnali órákban ugyanakkor a nyári idő ellenére is órákig harmatpont közelében tartózkodott a hőmérséklet, így bőséges volt a harmatképződés. A talajok és a vegetáció számára ez bizonyult az egyetlen természetes, bár igen szerény nedvességforrásnak az időszakban. Csapadék csak egy gyenge, súroló front nyomán fordult elő elvétve, s jobbára nem számottevő mennyiségben. A friss repce- és a korai őszi kalászos vetéseknek lenne most szüksége a keléshez egy kiadós csapadékhullámra, melyre azonban a legfrissebb előrejelzések szerint a következő napokban kevés az esély.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában