Koronavírus

2020.09.17. 16:48

A Tündérkert Szeretetotthonnál jártunk

Megoszlanak a vélemények a nyíregyházi Tündérkertben kialakult járványügyi helyzettel kapcsolatban.

Bár a kaputelefont nem vették fel, jól hallhatóan és láthatóan van élet a szeretetotthonban

Forrás: a szerző

Csend és fertőtlenítő szag fogadta lapunk munkatársát csütörtök délután a nyíregyházi Tündérkert Szeretetotthonnál, ahol – információink szerint – huszonegyen fertőződtek meg koronavírussal, néhány beteg kórházba is került emiatt. Szerdán a honvédség Járványügyi Bevetési Egysége megbízásából a 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj is a helyszínre vonult, hogy fertőtlenítsék az idősotthont.

Mivel telefonon nem sikerült elérnünk a magánkézben lévő otthon vezetőjét, ma személyesen szerettünk volna érdeklődni arról, igazak-e a hírek, valóban gócponttá vált-e az intézmény, mi okozhatta a tömeges megbetegedést, s mit lehet tudni a bentlakók, illetve a kórházban ápoltak állapotáról, ám a (kapu)telefonvonal végén ezúttal sem jelentkezett senki, hogy felvilágosítást adjon a megyei sajtónak.

Mi történik odabent?

„Örüljön, hogy ennyivel megúszta!” – mondta munkatársunknak a Tündérkert szomszédságában működő, gép- és haszonjármű kölcsönzéssel, nehézgép szállítással foglalkozó cég egyik dolgozója. „Pár órája az egyik országos kereskedelmi tévé stábja akart forgatni a szeretetotthonnál, még a rendőrséget is kihívták rájuk!” – tette hozzá a férfi. Bár a kaputelefont továbbra sem vették fel, az otthonban jól hallhatóan és láthatóan volt mozgás: a nyitott ablakokon beszélgetések zaja szűrűdött ki.

Nem sokkal később szélesre tárult a nagy kapu, amelyen egy sárga személyautó hajtott ki. Ekkor én már az éppen arra kerékpározó, Borbányán élő Dajnics Bélát kérdeztem arról, mit tud az otthonban történtekről, van-e az intézményben lakó vagy dolgozó szerette, akiért most okkal aggódhat.

Van ok az aggodalomra

– A fiam mesélte, hogy sokan fertőződtek meg Covid-19-cel a Tündérkertben, ezért volt szükség a „katonai akcióra”. Én, aki gondosan betartom az egészségvédelmi előírásokat, és figyelem a híreket, a napról napra növekvő esetszámokat, azt mondom, jobb félni, mint megijedni, fokozott elővigyázatosságra van szükség. Pláne egy szeretetotthonban, ahol sok az idős, legyengült immunrendszerű, beteg ember, közös helyiségeket használnak – tisztálkodás, étkezés, tévészoba –, így könnyen elszabadulhat a vírus! Az intézményben látogatási tilalom van, de nincs kitéve a bejáratnál semmilyen tábla, figyelmeztetés, ami arra utalna, hogy nagy a baj. Nem értem, miért nem cáfolja vagy erősíti meg a híreket az intézmény vezetősége. Nekem is él itt egy kedves ismerősöm, egy ideje nem hallottam felőle. Majd érdeklődni fogok a hogy- és a hollétéről telefonon. Remélem, felveszik a kagylót... – mondta Dajnics Béla.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában