Rosszabbra számítottak

2020.09.15. 17:30

A vírus a biztosítókat sem kíméli

A biztosítók féltek, hogy az emberek tömegesen váltják majd vissza az életbiztosításukat – nem így lett.

A legtöbben belföldön nyaraltak, és nem kötöttek utasbiztosítást

Forrás: Illusztráció, MW-archív

Fotó: Markovics Gábor

Szerencsére az emberek tanultak a 2008– 2009-es válságból, és a járvány tavaszi kitörésekor jóval kevesebben váltak meg az életbiztosításuktól, mint amennyire a biztosítók számítottak. Voltak, akik úgy gondolták, hogy egy biztosítással csökkenthetők a vírus hatásai – többek között erről is beszél Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetsége kommunikációs vezetője abban a videóban, amit a Biztonság Hete sorozat hivatalos YouTube-csatornáján tettek közzé a napokban.

A járványveszély miatt a világhálóra költöztették a szervezők a Biztonság Hete idei rendezvénysorozatát, amelynek programjait az eredeti tervek szerint szeptember 14. és 19. között tartották volna meg.

Az online lehetőségek kiszélesítették a kínálati palettát, a világhálóra feltöltött tartalmak pedig szélesebb körben és hosszabb időn át lesznek elérhetőek, mint a hagyományos módszerekkel publikált tudnivalók. A programsorozat elsődleges célközönségét a fiatalok alkotják, a sorozat az ő figyelmüket igyekszik felhívni a rájuk leselkedő veszélyekre, és azok megelőzési lehetőségeire, az internet világában járatos fiatalok pedig remélhetőleg szívesen kattintanak rá a sorozat hivatalos YouTube-­csatornájára – oda kerülnek fel ugyanis a videók, amelyek közül érdemes szemezgetni.

Mi is ezt tettük, és kiválasztottunk egyet: azt, amelyikben Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetsége kommunikációs vezetője mesélt a biztosítási piacról és arról, hogy hatott a járvány erre a szegmensre.

Rosszabbra számítottak

– Tavasszal, amikor a járvány miatt sokan elvesztették az állásukat, attól tartottak a társaságok, hogy az emberek tömegesen fogják visszaváltani az életbiztosításukat. Abban az időszakban folyamatosan azt kommunikáltuk, hogy éppen az a legrosszabb, amit tehetnek, ha megválnak a hosszú távú befektetéseiktől. Ez azért sem lett volna jó ötlet, mert alacsonyak voltak a hozamok, másrészt mert ezek a konstrukciók akkor juttatják szép összeghez a tulajdonost, ha végig, folyamatosan fizeti a részleteket.

– Szerencsére az emberek tanultak a 2008–2009-es válságból, és jóval kevesebben váltak meg az ilyen típusú biztosításuktól, mint amennyire a biztosítók számítottak. Sőt, mivel voltak, akik úgy gondolták, hogy egy biztosítással csökkenthetők a járvány hatásai, többen kockázati életbiztosítást kötöttek, így azon a területen némi felfutás is érzékelhető volt – mondta Lambert Gábor, és hozzátette: voltak olyan ágazatok, amelyek megszenvedték a tavaszi hónapokat.

– Az utasbiztosítási szegmens nagyon visszaesett, hiszen az emberek legnagyobb része csak akkor köt utasbiztosítást, ha külföldre utazik, ezen a nyáron viszont főként hazai helyszíneket választottak a kikapcsolódni vágyók.

Nem kezelték egységesen

– A vírust kezdetben nem minden társaság kezelte egyformán: voltak olyan biztosítók, amelyek nem sorolták a Covid–19-et a biztosítási események közé, így azt kivették a fedezeti körből, de mára ez megváltozott: a vírus minden társaságnál része a biztosításnak. Az, ha valaki külföldön kerül karanténba, alapesetben nem számít biztosítási eseménynek, de már megjelentek a piacon olyan konstrukciók, amelyek erre az esetre – külföldi ellátás a karantén alatt vagy rendkívüli haza­utazás – is fedezetet nyújtanak – mondta el Lambert Gábor.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában