Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.09.12. 07:00

Ami a földből jön, az államé

A régészeti leleteket be kell jelenteni a hatóságoknál.

Ki nem álmodozott arról gyerekkorában, hogy egyszer majd kincskereső lesz, és az azért kapott pénzből annyi fagyit vesz, amennyit csak akar, és még a barátait is meghívja. A gyerekkor az ilyen, jó kalózosdit, kincskeresőset játszani, nem baj az, ha szárnyal a fantázia.

Kés a szekrényből

A baj ott kezdődik, ha valakinél ez a gyerekkor elnyúlik, és meglett felnőtt korában is azt hiszi, kincseket találhat.

Nem tudni, ez járt-e a fejében a közelmúltban annak a szolnoki férfinak, akinek a ruhásszekrényéből egy ötven centi hosszú, vasból készült, az időszámításunk előtti 1–3. században készülhetett, és feltehetően egy kelta sírból származó kés került elő. A férfi elmondása szerint a kést vásárolta. Az eladó pedig azt vallotta, a tárgyat egy vásárban vette. A két férfi ellen jogtalan elsajátítás vétségének gyanúja miatt indítottak eljárást.

Ha legális, megtartható

Talán nem mindenkinek egyértelmű, mi a teendő akkor, ha egy leletet talál, vagy azt kínálnak fel számára megvételre.

Kérdésünkre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalban elmondták, a régészeti leletek a hatályos jogi szabályok szerint állami tulajdont képeznek. Amennyiben legális formában került magánszemélyhez a régészeti lelet, annak birtoklása nem törvénybe ütköző. A múlt században a megtaláló is részesülhetett a leletekből, ha az állam a tárgyakra nem tartott igényt. Ezek a tárgyak ajándékozás, öröklés révén ma is magánszemélyek tulajdonát képezhetik.

Bejelentési kötelezettség

Abban az esetben, ha régészeti feltáráson kívüli földmunka során vagy egyéb körülmények között régészeti lelet kerül elő, annak tulajdonjoga az államot illeti meg. A megtaláló minden esetben 8 napon belül köteles azt a területileg illetékes jegyzőnek vagy az adott területen gyűjtőkörrel rendelkező múzeumnak bejelenteni és beszolgáltatni.

Aki 8 napon belül nem adja le a talált régészeti leletet, arra a Büntető Törvénykönyv jogtalan elsajátítással kapcsolatos rendelkezése vonatkozik, tehát ha a megtaláló által birtokolt tárgy a védett kulturális javak körébe tartozik, vagy régészeti leletet tart magánál, akkor a büntetés két évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

A régészeti lelet kereskedelmi forgalomba nem hozható. A Kulturális Javak Bizottsága igazolása nélkül értékesített régészeti korú tárgy tulajdonjogának átruházása semmis. Ugyanis a régészeti korú, azaz 1711 előtti tárgy tulajdonjogának átruházását megelőzően legalább harminc nappal a régészeti korú tárgyat a kulturális javak hatósága részére be kell jelenteni. A Kulturális Javak Bizottsága titkársági teendőit a Miniszterelnökség Műtárgyfelügyeleti Hatósági Főosztály látja el.

A tulajdonjog átruházása kizárólag a kulturális javak hatóságának a bejelentést rögzítő igazolása alapján történhet. Az igazolás nem tanúsítja a régészeti korú tárgy korát, értékét és eredetiségét, de azt a tulajdonjog átruházása során át kell adni az új tulajdonosnak.

Tehát mindenki nagyon óvatosan és kellő körültekintéssel járjon el, ha régészeti tárgy kerül a birtokába, hiszen a szabályok egyértelműek, és komoly büntetést kockáztathatunk.

JG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában