koronavírus

2020.09.23. 18:01

COVID- járvány – Elsődleges ellátási kórház a nyíregyházi

Hétfőtől a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházat elsődleges ellátási hellyé jelölte ki dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos és dr. Kásler Miklós miniszter, így megyénk betegein kívül itt ápolják majd azokat a Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyei súlyos és középsúlyos állapotú, igazoltan koronavírus-fertőzött felnőttek, akik kórházi ellátást igényelnek.

Fotó: Sipeki Peter +36(20)958-9928

Az ellátáshoz csaknem egymilliárd forint értékben kapott modern lélegeztető- és altatógépeket, infúziós pumpákat, központi monitorokat és betegőrző monitorokat az intézmény, ahol jelenleg 39 koronavírusos beteget kezelnek, közülük 13-at az intenzív osztályon, s öten szorulnak lélegeztetésre.

A covidos részlegen már beszerelték az új monitorokat és lélegeztetőgépeket, a négyágyas kórteremben modern gyógyszeradagoló áll minden ágy mellett.

– A központi monitoron egyszerre 16 őrzőmonitort látunk és tudjuk nyomon követni a betegek állapotot – mondta a gyors szemlén dr. Szűcs Attila, a Jósa András Oktatókórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának vezető főorvosa.

Azonnal tudnak lépni

– Komoly szakmai elismerés, hogy elsődleges kórházzá jelöltek ki miket, a betegek ellátásához pedig csaknem egymilliárd forint értékben kaptunk most 31 lélegeztetőgépet, 40 altatógépet, 250 infúziós pumpát, 40 betegőrző monitort, valamint 4 központi monitort – sorolta dr. Adorján Gusztáv, és hozzátette: felkészültek a covidos betegek ellátására. A megyei kórházak főigazgatója hangsúlyozta, ezek nélkül nem lehet ellátni a lélegeztetésre szoruló betegeket.

Ezek az eszközök a későbbiekben is itt maradnak és még több évig hozzájárulnak a betegeink gyógyításához.

Dr. Gondos Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója megerősítette, hogy a koronavírus-fertőzött betegek ellátásához minden eszköz a kórházak rendelkezésére áll, szeptember végéig 1000 lélegeztetőgép, 5000 infúziós pumpa, 4000 monitort szerelnek fel a központi egységekkel a hazai kórházakba.

– Bármikor, azonnal tudunk lépni, és újabb eszközök a betegellátás szolgálatába állítani – nyomatékosította a főigazgató, aki elmondta azt is: 24 órás, éjjel-nappali szerviz van a műszerekre.

Harminc intenzív ágy

– A járvány elleni védekezés teljesen új feladatok elé állította a megyei kórházat, megtanultuk, mit jelent a járvány, a kontaktkutatás, mit kell tenni amikor a igazolt koronavírus-fertőzöttel találkozunk – erről már dr. Szondi Zita beszélt. Az orvosigazgató szavai szerint felkészültek, s most, hogy egyre több az eset, egyre több a fertőzött, az a legfontosabb, hogy az eszközök mögé megfelelő számban tudjanak szakemberek biztosítani, ez pedig azt jelenti, hogy átvezényléssel más tagkórházakból érkeznek majd orvosok, ápolók, de a betegellátás biztonsága emiatt egyetlen kórházban sem sérülhet – fogalmazott az orvosigazgató.

Lapunk megtudta, elsődleges kórházként innen orvost, nővért nem fognak más kórházba vezényelni.

– Ezek az eszközök képezik az intenzív terápia alapját. Szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy jelenleg a kórházunkban elég gép, műszer, gyógyszer rendelkezésre. Az intézményben jelenleg 30 intenzív ellátásra alkalmas ágy van, de azonnal reagálva a betegbeáramlásra, ezt tudjuk és fogjuk bővíteni. A feladatokat a jelenlegi orvosi, ápolói állománnyal ellátjuk, de folyamatosan egyeztetünk, hogy a szükséges humánerőforrás is adott legyen.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában