ültess!

2020.09.21. 17:02

Csökkenteni a klímaváltozást (fotók)

Tiszadadán facsemetéket ültettek a településfásítási programban.

Hétfőn délelőtt az Országfásítás programban harminc facsemetét ültettek Tiszadadán, a település nyertes pályázatának jóvoltából.

A faültetésnél jelen volt Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, aki elmondta, a településfásítási programban 500 település összesen 12 ezer fát ültethet el ősszel és jövő tavasszal, ezzel is csökkentve a klímaváltozás negatív hatásait.

– Az ötszáz nyertes település közé szerencsére bekerült Tiszadada is – mondta örömmel Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár. – Ez a település a szívem egyik csücske, gyakran töltöm itt a hétvégéimet örülök, hogy itt is megvalósulhat a fásítási program.

 

A helyettes államtitkár elmondta az országfásítás több szempontból is fontos kezdeményezés: – Ez egy jó példa arra, hogy tenni is lehet a klímaváltozás ellen. Emellett a helyi közösségek meg tudják szervezni, hová szeretnék ültetni és milyen formában a fákat.

Lapátot ragadtak

– A tízezer lélekszám alatti települések pályázhattak, mi is megragadtuk a lehetőséget – hangoztatta Mizser Zsolt, Tiszadada polgármestere. Amikor választani lehetett a fafajták listájából, a puszta szilfára tettük a voksunkat, Ez egy szárazságot jól tűrő fajta, nem „szemetel”, gyorsan nő. Akár a 10-12 méteres magasságot is elérheti. Korábban itt a Vízmű úton szilvafák álltak, amelyek egyrészt már elöregedtek, másrészt pedig sok volt velük a baj, folyamatosan szedni kellett volna róla a lehullott gyümölcsöt. A szennyvízprogram során ezeket kivágtuk, a helyükre kerülnek a szilfák, majdnem egészen a település végéig. Csak oda nem ültetünk, ahol a magasban már elektromos vezetékek vannak, mert nem szeretnénk, ha folyamatosan vágni kellene a fák ágait – mutatta meg a helyszínen s polgármester.

– Juhász Anikó helyettes államtitkár régóta szívügyeként kezeli a település sorsát és eljött, hogy segítsen nekünk a faültetésben, valamint az erdészeti hatóság is küldött egy szakembert, hogy ezek a facsemeték megfelelő módon kerüljenek be a talajba – tette hozzá Mizser Zsolt.

A polgármester maga sem retten meg a kétkezi munkától, az erdésszel együtt nagyon szakavatott mozdulatokkal fogták meg a lapátot. Időnként megálltak locsolni egyet, ekkor Juhász Anikó is besegített, majd a fenyőmulcsnak is kialakították a mélyedést, hiszen a harminc fához kilenc zsák mulcs is járt. Amikor ezzel is végeztek, felszögezték a csemete körül felállított keretre a madárodút is, ezzel jelezve, nem csupán a növények,de az állatok is fontosak a biológiai egyensúly fenntartásához.

JG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában